Portul turistic Jurilovca se confruntă cu probleme majore: Canalul de acces plin de nămol

Publicat: 24 iun. 2024, 12:25, de Vlad Stefan Orjan, în Turism , ? cititori
Exclusiv
Portul turistic Jurilovca se confruntă cu probleme majore: Canalul de acces plin de nămol

Portul turistic din Jurilovca, o investiție de peste 19 milioane de lei și cea mai mare investiție în infrastructură din fonduri europene din comună, se confruntă cu probleme grave din cauza nămolului acumulat în canalul de acces. Adâncimea canalului a scăzut la doar jumătate de metru, provocând dificultăți majore pentru ambarcațiuni.

Unul dintre proprietarii de bărci din zonă a descris situația astfel: „Acum avem chiar 0,5 metri sub chilă, jumătate de metru! Se poate observa cum barca, când trece, nămolul iese la suprafață. Faptul că atingi e nimic în comparație cu stricaciunile produse de apa cu nămol în sistemul de răcire al motoarelor.”

Barca acestuia are un pescaj de aproximativ 0,3 metri, iar adâncimea canalului era în jur de 0,8 metri cu pescajul, dar talpa cu elicea motorului era la o adâncime mai mică de 0,3 metri.

„Pe canalul spre Casa Pescarilor, am atins talpa de două ori și eram totuși în glisaj! Da, am simțit că am atins talpa de două ori!”, a adăugat acesta.

Locuitorii și turiștii apreciază amenajarea portului, remarcând că, înainte de construirea acestuia, zona era acoperită de stuf. Cu toate acestea, aceștia subliniază necesitatea dragării regulate a canalelor pentru a preveni astfel de probleme. „Nouă ne place cum a fost amenajat portul, am avut ocazia să trecem și înainte de a se realiza portul turistic. Înainte era doar stuf, din punctul nostru de vedere este un punct de plecare, acum că ar mai trebui din când în când să mai dragheze canalele, este altă problemă”, a declarat un alt localnic.

Portul turistic din Jurilovca are o capacitate de 180 de locuri de acostare, împărțite într-o zonă pentru pescari și una pentru turiști și locuitorii zonei. În prezent, însă, această facilitate modernă riscă să devină inutilizabilă dacă nu se iau măsuri urgente pentru dragarea canalului de acces.