Postul Paștelui: Alimentele recomandate ca să nu ne înfometăm

Azi a început Postul Paștelui, considerat cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru mari posturi de peste an, rânduite de Biserica Ortodoxă. Postul este perceput atât ca o etapă de curăţare spirituală, cât și ca o detoxifiere a organismului.

Postul Paștelui este considerat a fi unul aspru din punct de vedere alimentar, oamenii renunțând la carne, pește, brânză, lapte, ouă, vin și grăsimi. Specialiștii în nutriție vorbesc despre faptul că în niciun caz nu trebuie să ne înfometăm. Tot ei sunt cei care vorbesc și despre posibilitatea apariției unui deficit de vitamina B2 în perioada postului. Ce e de făcut dacă ne confruntăm cu așa ceva?

Ar trebui să includem în hrana zilnică alimente precum quinoa, ciuperci, avocado şi migdale.

În plus,  pentru a combate apariţia deficitului de calciu se pot consuma alimente fortificate, cum ar fi laptele vegetal fortificat cu calciu şi vitamina D, care ajută absorbţia acestui mineral, potrivit nutriționistului Adina Rusu. De asemenea, surse vegetale, cum ar fi spanacul, deși conţin cantităţi însemnate de calciu, au în compoziţie şi acid oxalic, care leagă calciul şi împiedică absorbţia acestuia în organism, în proporţie de 95%.

Alimente de consumat cu moderație

Nutriționisul mai spune că există şi alimente care ar trebui să fie consumate cu moderaţie sau chiar evitate în post.

Este vorba despre unele produse speciale ‘de post’, multe dintre ele încadrându-se perfect în categoria alimentelor junk food, având valoare nutriţională mică, fiind bogate în grăsimi nesănătoase, zahăr şi sare. Astfel, dulciurile de post, cum ar fi îngheţata de post, biscuiţii de post, napolitanele de post şi multe altele conţin la fel de mult zahăr şi grăsimi ca dulciurile obişnuite din comerţ, fără a aduce vitamine şi minerale.

De asemenea, îndulcitorii vegani – precum melasa, siropul de arţar sau cel de agave – reprezintă tot zahăr adăugat, care, consumat în cantităţi crescute, contribuie la creşterea riscului de boli vasculare şi de obezitate”, a spus  Adina Rusu, potrivit agerpres.ro. Nu în ultimul rând, nutriționista subliniază că este foarte important să avem o disciplină a meselor în timpul postului, astfel încât să ne putem ţine apetitul sub control. O alimentație cât mai diversificată și sănătoasă constituind secretul unei vieți sănătoase, la modul general vorbind.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...