Povestea iepurașului de Paște. De unde vine această tradiție

Publicat: 12 apr. 2023, 14:12, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Povestea iepurașului de Paște. De unde vine această tradiție

De câțiva ani, a devenit popular și în România iepurașul de Paște, deși nu se regăsește în tradițiile noastre. Iată care este povestea iepurașului de Paște și ce reprezintă acest obicei de origine germană, asociat sărbătorii pascale.

Biblia nu face nicio mențiune despre un iepure mitic care aduce ouă copiilor în ziua învierii lui Iisus Hristos, așa că de unde vine acest simbol și ce reprezintă el.

Ei bine, iepuraşul de Paşti este un simbol păgân, emblemă a fertilităţii, asociat de creştini cu apariţiile lui Iisus dupa Înviere. Prima menţionare a iepuraşului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590.

În unele regiuni din această ţară se credea că iepuraşul aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui.

În tradiţia păgână anglo-saxonă exista o zeiţă pe nume Eostre, cunoscută drept zeiţa primăverii. Drept rezultat, numele Paştelui în engleză, Easter, provine de la Eostre.

Simbolurile ei principale erau oul şi iepurele. Există o legendă potrivit căreia zeiţa a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluţie pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deşi nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă.

Unii cercetători cred că, în Europa medievală, misionarii creștini au sperat să-i convertească pe anglo-saxoni la creștinism prin alinierea Paștelui la zilele acestor festivaluri păgâne și prin adoptarea unor tradiții similare. Acest lucru ar putea explica modul în care iepurii au fost asociați pentru prima dată cu sărbătoarea creștină.

De ce aduce iepurașul de Paște ouă

În ceea ce privește modul în care Iepurașul de Paște a ajuns în America, se pare că că acesta a fost introdus pentru prima dată în anii 1700 de către imigranții germani din Pennsylvania, care ar fi adus din vechea țară tradiția unui iepure care depune ouă, numit „Osterhase” sau „Oschter Haws”.

Legenda spune că iepurele ar fi depus ouă colorate ca daruri pentru copiii care erau cuminți, așa că aceștia făceau cuiburi în care iepurașul putea să-și lase ouăle și uneori chiar puneau morcovi în caz că acestuia i se făcea foame, potrivit stiridinlume.ro.

În Germania, iepuraşii de Paşte erau albi şi se credea că dacă un copil este foarte cuminte, un iepuraş le va aduce un coş plin de ouă colorate. Tot în Germania s-au născut şi primii iepuraşi de Paşte dulci, în secolul 19. Ei erau făcuţi din aluat de foi şi zahăr.