Povestea primei femei din Afganistan care lucrează în turism. A ales să-și continue studiile și să predea limba engleză altor fete

Fatima este singura femeie din Afganistan care lucrează ca ghid turistic. Tânăra în vârstă de 22 de ani a crescut în mediul rural, iar acum îndrumă turiștii pe străzile din Herat, al treilea oraș ca mărime din țară.

Cea mai mică dintre cei opt copii, Fatima este singura dintre frații ei care nu este căsătorită și care a primit o educație, anunță CNN.

A crescut în provincia Gohr, acolo unde spune că nu există școli pentru fete, dar și-a convins familia să o lase să ia lecții dacă aducea un venit suficient din creșterea oilor.

Când Fatima avea nouă ani, familia ei s-a stabilit în orașul Herat. Ea, deși a reușit să primească o educație informală, a rămas mai mult acasă ajutându-și mama. Educația informală se referă la alte moduri de a învăța în afara instituțiilor tradiționale, cum ar fi homeschoolingul (școala de acasă) sau ucenicia la locul de muncă.

Când nu-și permitea să cumpere caiete, scria pe nisip

De fiecare dată când nu-și permitea să aibă caiete, se obișnuia să scrie pe nisip cu un băț, apoi a învățat limba engleză ascultând postul de radio al BBC. Fatima nu a crescut visând să lucreze în turism. În primul rând, pentru că nu era un lucru obișnuit ca o femeie să lucreze și, în al doilea rând, nu știa că a le prezenta oamenilor împrejurimile era, de fapt, un job. Ideea că frații ei erau forțați să se căsătorească a întristat-o, dar în același timp, i-a insuflat dorința de a munci.

Primul pas a fost să-și exerseze limba engleză. Fatima s-a înscris pe Facebook și a început să se alăture grupurilor pentru persoanele interesate de istorie. Așa a început să scrie postări despre anumite locuri mai puțin cunoscute pentru a le arăta turiștilor că Afganistanul nu înseamnă doar conflicte. Orașul Herat se află în nord-vestul Afganistanului, nu departe de granițele cu Iranul și Turkmenistanul.

Viața ei s-a schimbat

În 2020, unul dintre membrii grupurilor de Facebook a contactat-o ​​spunându-i că urma să călătorească în Afganistan și dacă ar putea să-i povestească mai multe despre Herat. Așa au ajuns să viziteze împreună obiectivele turistice ale orașului. Din recomandare în recomandare, Fatima a început să fie cunoscută ca un potențial ghid turistic.

Așa a atras atenția unei agenții de turism specializată în excursii în zone mai puțin accesibile vizitatorilor. La sfârșitul lui 2020, Fatima a devenit oficial primul ghid turistic din țara sa, chiar dacă dintre toții membrii familiei doar mama a sprijinit-o mereu.

Fatima spune că mulți oameni din viața ei, inclusiv câțiva dintre membrii familiei, i-au spus că este prea periculos pentru o femeie să lucreze. I s-a întâmplat ca unii copii să arunce cu pietre în timp ce ea îi îndruma pe turiști prin piața locală.

Conform datelor ONU, doar 19% dintre femeile din Afganistan lucrează.

Fatima spune că sprijinul angajatorilor ei și al oamenilor pe care i-a întâlnit îi mențin vie motivația, în ciuda provocărilor. Pentru a fi în siguranță, nu iese niciodată alături de un grup de turiști seara târziu.

Tânăra a ales să-și continue studiile

Venitul ei de acum îi permite să-și susțină familia din punct de vedere financiar și să meargă la facultate. Fatma a fost admisă la Universitatea din Herat, urmând cursurile de jurnalism. Totodată, predă limba engleză fetelor de la o școală de refugiați.

„Sunt prima femeie din Afganistan care lucrează ca ghid turistic, însă nu vreau să fiu ultima”, a fost mesajul transmis de Fatima.

Citește și:

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole