Povestea surorilor înotătoare Yusra și Sara Mardini care au inspirat Netflix

Publicat: 04 dec. 2022, 14:30, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Povestea surorilor înotătoare Yusra și Sara Mardini care au inspirat Netflix

Din Siria răvășită de război și până la Olimpiada de la Rio din 2016, două surori pornesc într-o călătorie riscantă, folosindu-și cu eroism abilitățile de înotătoare. Povestea surorilor înotătoare Yusra și Sara Mardini care au inspirat Netflix. 

Este o poveste reală despre înfrângerea greutăților, cu îndârjitele surori, care și-au folosit cu eroism abilitățile de înotătoare. „The Swimmers” – ”Înotătoarele” a fost lansat pe Netflix pe 23 noiembrie 2022. Lungmetrajul spune povestea adevărată inspiratoare a surorilor Yusra și Sara Mardini, care au fugit din Siria devastată de război pentru Europa, în speranța de a-și îndeplini visele și de a concura la Jocurile Olimpice.

Regizat de Sally El Hosaini (Fratele meu Diavolul, Babilonul și Al cincilea bol), filmul este o dramă biografică care descrie dificultățile pe care le întâmpină refugiații străini. Precum și pasiunea și determinarea ambiția unui tânăr sportiv de a reuși împotriva tuturor pericolelor. Două surori – Nathalie Issa și Manal Issa – joacă în acest film rolul surorilor Mardini.

Povestea surorilor înotătoare Yusra și Sara Mardini care au inspirat Netflix

Yusra Mardini s-a născut la Damasc, Siria, în 1998 și a început să aibă visul de a înota încă din copilărie. A început să se antreneze de la o vârstă foarte fragedă, iar talentul ei a determinat-o să participe la competiții internaționale oficiale la doar 14 ani.

Yusra și sora ei, Sarah, erau deja printre cele mai promitățoare talente din înot când a izbucnit războiul civil, scrie AP. Yusra chiar și-a reprezentat chiar țara la Campionatele Mondiale din 2012, dar, odată început conflictul care a dus la peste 250.000 de victime și milioane de refugiați, familia a considerat că surorile trebuie să părăsească Siria.

Au ajuns în Liban, apoi Turcia, iar apoi au fost salvate de pe o barcă ce începuse să se scufunde în larg. Majoritatea pasagerilor nu știau să înoate, așa că surorile s-au aruncat în apă și au ghidat barca spre insula grecească Lesbos.

Povestea emoționantă se reflectă în filmul Netflix

Au traversat Macedonia, Serbia și Ungaria, apoi Austria și, într-un final, au ajuns în Germania. „Vreau să-i reprezint pe toți refugiații, pentru că știu că, după furtună, vin și vremuri bune. Vreau să îi inspir să lupte pentru o viață bună”, a spus Yusra Mardini, citată tot de AP.

După ce a trecut prin atâtea greutăți în viața ei, sub supravegherea antrenorului Sven Spannenkrebs la Berlin, și-a atins scopul: Yusra a participat la Jocurile Olimpice de vară din 2016 de la Rio și apoi la Jocurile Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo.

Motivația, spiritul de supraviețuire, folosirea abilităților lor în slujba binelui comun… toată această fațetă emoționantă se reflectă în filmul Netflix „Înotătoarele”. Dar și suferința, incertitudinea și pericolele prin care au trebuit să treacă. Cu toate acestea, după cum a recunoscut regizoarea filmului – Sally El Hosaini, într-un interviu acordat Forbes, în ciuda fidelității pe care a încercat să o mențină față de povestea adevărată a familiei Mardini, ea a trebuit să includă și elemente de ficțiune.

Această poveste are un final fericit, dar nu are nimic de-a face cu rezultatul crud al miilor de cazuri ale altor cetățeni sirieni care, în mijlocul războiului, au avut de suferit.