Predoiu, despre desfiinţarea SIIJ: Sunt două, trei variante, trebuie discutate cu partenerii instituţionali

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că în privinţa desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) trebuie găsită o formulă bazată pe un consens cât mai larg între sistem, Guvern, Parlament și asociaţii.

Cătălin Predoiu spune că sunt două, trei variante care trebuie discutate cu partenerii instituţionali. El a precizat că desfiinţarea SIIJ nu era posibila în precedentul mandat al său, pentru că ”în 2020 Guvernul nu a avut o majoritate”.

Predoiu a declarat vineri, după preluarea mandatului de ministru al Justiţiei, că în programul de guvernare există desfiinţarea SIIJ. 

“În programul de guvernare, în MCV, există obiectivul desfiinţare SIIJ, există această majoritate, iar maniera tehnică în care o să o facem va fi aceea rezultată din discuţiile cu partenerii . încă un reper important este termenul – 31 martie. Astăzi, primul act pe care îl voi semna la minister va fi să emit o invitaţie a Consiliului de Management Strategic  pe Justiţie pentru săptămâna viitoare ca să începe deja aceste consultări şi aceste demersuri. Nu numai pentru SIIJ, ci şi pentru alte probleme de sistem, pentru că sistemul are multe probleme. Toată lumea ştie că sistemul are probleme. Vom începe să le discutăm de săptămâna viitoare”, a anunţat ministrul Justiţiei.

El a precizat de ce nu a putut desfiinţa SIIJ în mandatul de ministru al Justiţiei pe care l-a avut în Guvernul Orban.  

“Există o mare diferenţă. Eu acum sunt un ministru care face parte dintr-un guvern care are o majoritate. În 2020 Guvernul nu a avut o majoritate. Tot anul 2020 am fost criticat că nu emit ordonanţă de urgenţă ca să desfiinţez SIIJ. Nu a fost emisă nici până azi această OUG. Eu în 2020 prin Parlament nu puteam trece nicio lege. Altfel, Guvernul Orban s-ar fi angajat la lucrul ăsta, nu a existat niciun fel de reţinere politică pentru desfiinţarea SIIJ din partea fostului premier Orban, a Guvernului, a PNL. Dimpotrivă. Dar politica e şi arta posibilului. În 2020, matematic în Parlament nu existau voturi. Astăzi sunt voturi”, a precizat Predoiu.

El a menţionat că trebuit găsită o formulă bazată pe un consens cât mai larg. 

“Ceea ce trebuie să facem este să găsim o formulă tehnică bazată pe un cât mai larg consens între sistem, Guvern, Parlament, asociaţii şamd. (…) Soluţii tehnice se vor găsi, avem jurişti valoroşi şi în minister, şi în sistem, şi în Parlament. Nu  văd cum, nu e logic, să nu găsim totuşi o formulă tehnică. Sunt două, trei variante, trebuie discutate cu aceşti parteneri instituţionali”, a mai transmis ministrul Justiţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...