Prefectul Galaţiului a demisionat ca să fie candidatul PSD la Primăria Tecuci. Are o declarație de avere de 37 de pagini

Publicat: 02 apr. 2024, 21:30, de Sorin Costea, în POLITICĂ , ? cititori
Prefectul Galaţiului a demisionat ca să fie candidatul PSD la Primăria Tecuci. Are o declarație de avere de 37 de pagini

După ce la precedentele alegeri locale a mai candidat la Primăria Tecuci ca „independent” susținut de PMP și agreat de USR, dar și din partea propriei formațiuni politice, Partidul „Uniunea Independentă pentru Tecuci”, prefectul de Galați, Claudiu Gavril va încerca și a 3-a oară să obțină mandatul de primar, de această dată cu susținerea PSD.

Potrivit Prefecturii Galați, Claudiu Gavril și-a înaintat demisia la Guvern. „Astăzi, 2 aprilie 2024, domnul Claudiu Sorin Gavril și-a dat demisia din funcția de prefect al județului Galați, urmând să își încheie activitatea după ce Guvernul României va emite hotărârea privind încetarea mandatului”, se spune în anunțul prefecturii.

Claudiu Gavril este fermier, locuiește la Tecuci și în ultimii ani a avut două mandate de prefect al Galațiului. Primul mandat de prefect a fost unul cu „ghinion”, pentru că a fost destituit după numai o săptămână.

În ianuarie 2022, Claudiu Gavril era investit pentru prima oară în mandatul de prefect de Galați la propunerea PSD. Dar la acel moment era pe rolul Curții de Apel Galați un proces în care fostul prefect Gabriel Panaitescu, susținut de USR, a dat în judecată Guvernul României după ce premierul Câțu îl destituise ilegal în octombrie 2021, odată cu scoaterea USR de la guvernare.

Astfel, prefectul susținut de PSD, Claudiu Gavril, a fost destituit după 7 zile de mandat și în locul său a fost reinvestit prefectul susținut de USR, Gabriel Panaitescu, care câștigase procesul cu Guvernul României.

După un an, Panaitescu s-a pensionat și astfel în ianuarie 2023, PSD l-a nominalizat din nou pe Claudiu Gavril, care a fost investit pentru a doua oară în funcția de prefect, de această dată cu succes, pentru că rămas la conducerea Prefecturii Galați un an și două luni.

A mai candidat la Primăria Tecuci ca „independent” susținut de PMP și agreat de USR, dar și din partea propriului partid

În 2016 Claudiu Gavrilă a candidat la Primăria Tecuci ca „independent”, fiind susținut de PMP.

La prezidențialele din 2019, Gavril era un apropiat al candidatului USR, Dan Barna. Într-o postare de pe contul oficial de facebook al campaniei sale prezidențiale, Barna se lăuda cu noul său susținător, „Claudiu Gavril, producător de porumb şi floarea soarelui în Corod”, după ce se pozaseră vizitând ferma lui Gavril. 

La alegerile locale din septembrie 2020, Claudiu Gavril a candidat din nou pentru mandatul de primar al Tecuciului, dar de această dată ca „independent” susținut de propriul partid, „Uniunea Independentă pentru Tecuci” (UIT).

Gavril nu a reușit să câștige alegerile pentru primărie, dar lista UIT a obținut 22,7% și 5 mandate de consilier local. Astfel, formațiunea condusă de Gavril a devenit „partidul-balama” din Consiliul Municipal Tecuci, arbitrând deciziile între PNL, care are primarul și 8 consilieri și PSD, care are 6 consilieri.

„Partidul-balama” a lucrat mai mult cu PSD-ul și asta a generat suficient de multă încredere pentru numirea „independentului” Gavril în funcția de prefect.

Gavril are o declarație de avere demnă de „Guiness Book”, care se întinde pe 37 de pagini

Dacă declarația de avere a unui demnitar poate avea până la 6-7 pagini, în funcție de numărul proprietăților, depozitelor sau creditelor bancare, care pot ocupa mai mult spațiu, declarația de avere a lui Claudiu Gavril este un document care dacă ar fi tipărit ar fi o broșură.

Declarația sa de avere are 37 de pagini. De fapt un singur capitol din declarația de avere, cel referitor la „Bunuri / 1. Terenuri”, ocupă un număr foarte mare de pagini, pentru că începe pe pagina 1 a declarației de avere și se încheie la pagina 32.

Explicația este că Gavril deține societatea agricolă Roxana – G SRL din Corod, o comună din zona Tecuciului și a trecut în declarația de avere toate terenurile agricole pe care le-a cumpărat de-a lungul anilor, începând din anul 2009.

Sunt și terenuri agricole de 2-3 ha, dar și terenuri de o jumătate de hectar, toate fiind deținute în proprietate „fifty – fifty” de Claudiu Gavril și soția sa, Alina, care este director general adjunct al societății agricole.

A fost acuzat de legături cu lumea interlopă, dar la Tecuci asta contează mai puțin

În trecutul lui Claudiu Gavril sunt și episoade care au iscat controverse. Pe 8 august 2020, PS News publica articolul „Un nou caz de înfrățire a politicienilor cu interlopii. Un candidat din anturajul lui Barna, cumetrie cu un clan celebru din zona Galațiului”, în care era relatat „un nou caz scandalos al unui candidat la o primărie din România cu evidente legături cu lumea interlopă”.

„Este vorba despre Claudiu Gavril, candidatul pardidului UIPT, <<Uniunea Independenţilor pentru Tecuci>> la Primăria Municipiului, care în fuga după voturi, s-a cumetrit cu lumea interlopă. Candidatul Gavril a botezat recent unul din nepoții celebrului interlop Nicușor Calu din Tecuci, unul din cei mai temuți interlopi din județ, cunoscut pentru relațiile apropiate cu clanul celebru de la Iași: Corduneanu”, se spunea în articolul din PS News.

Claudiu Gavril e explicat că a încercat o clarificare a situației printr-un drept la replică pe care l-a adresat PS News, dar respectivul text nu a fost publicat.

Oricum, episodul „încumetririi” cu Nicușor Calu nu îi va afecta șansele candidatului PSD la primărie, deoarece, tradițional, chiar și șefii de la Poliția Municipiului Tecuci chefuiesc cu interlopii.

În urmă cu câțiva ani, a fost distribuită pe rețele de socializare o filmare de la o petrecere a polițiștilor tecuceni la restaurantul „Ocaua lui Cuza” în care este surprins momentul în care agentul Daniel Călin, numit și „Buric” dansează umăr la umăr, ținându-se de umeri, cu Silviu Bejan, alias „Cap de Plumb”. Cei doi par să fie chiar foarte buni prieteni, pentru că se sărută pe obraji, iar la un moment dat polițistul „Buric” chiar l-a sărutat pe gură pe interlopul „Cap de Plumb”.

Dan Barna, candidatul USR la Președinție, la ferma lui Claudiu Gavril