Premieră în România: Hepatocarciom tratat cu microsfere radioactive

Publicat: 18 iun. 2024, 10:40, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Premieră în România: Hepatocarciom tratat cu microsfere radioactive
hepatocarcinom tratament microsfere radioactive decontare CNAS Ministerul Sănătății

În premieră, un pacient diagnosticat cu hepatocarcinom a beneficiat de tratamentul cu microsfere marcate cu ytriu radioactiv, decontat de CNAS și realizat de o echipă multidisciplinară de la Institutul Oncologic București și Institutul Clinic Fundeni.

În acest sens, comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății au făcut demersuri pentru decontarea acestui tratament.

„Prin comisiile Ministerului Sănătăţii de Oncologie, de Radiologie Intervenţională şi de Medicină Nucleară sunt deja făcute demersuri pentru rambursare prin CNAS sau prin Programul Naţional de Oncologie”, a precizat, luni, într-o conferinţă de presă, conf. univ. dr.  Mirela Gherghe, coordontorul Laboratorului clinic de medicină nucleară al Institutului Oncologic București.

Istvan Komporaly, managerul firmei care aduce în România microsferele pentru radioembolizarea tumorilor hepatice, a afirmat că intervenţia costă până la 20.000 de euro.

Dr. Gherghe a precizat că la fel ca pacientul care a beneficiat de acest tratament decontat de CNAS mai sunt aproximativ alți 300 care au nevoie de același tratament. Acesta este recomandat pacienţilor cu hepatocarcinom în stadii avansate, inoperabili sau au metastaze în stadii avansate, care nu au răspuns la terapiile oncologice convenţionale.

„Radiologul specialist în radiologie intervenţională cateterizează selectiv artera care hrăneşte practic şi care determină creşterea tumorii hepatice şi pe această arteră se introduc aceste sfere marcate cu ytriu, care vor determina iradierea locală a tumorii, cu efecte minime pe ţesutul sănătos din jur şi pe un interval lung, adică acele sfere rămân acolo, prin embolizarea parţială a acelor artere şi iradiază aproximativ o lună tumora respectivă.  Noi evaluăm beneficiile tratamentului, după o lună, până la trei luni, practic la trei luni putem stabili exact ce beneficiu a avut tratamentul pentru pacient”, a subliniat dr. Mirela Gherghe.

În legătură cu acest eveniment, prof. univ. dr. Irinel Popescu, șeful Centrului pentru Boli Digestive și Transplant  Hepatic, a declarat: ” Cu ani în urmă, acest diagnostic însemna automat o condamnare la moarte, însemna maximum şase luni de supravieţuire, după care însă am început să dispunem de metode terapeutice, inclusiv chirurgicale (…). Bolnavul a fost operat de trei ori până acum, i s-au scos trei noduli de hepatocarcinom în succesiune, de fiecare dată a mai făcut o recidivă şi încă o recidivă, dar chirurgia nu este singura, în afară de rezecţiile care i s-au făcut, dispunem şi de transplant şi posibil să fie şi un candidat la transplant în viitor”.