Premieră la Boston: Rinichi de porc transplantat unui pacient în viață

Publicat: 21 mart. 2024, 22:18, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Premieră la Boston: Rinichi de porc transplantat unui pacient în viață
foto: Pro TV

Chirurgii au transplantat un rinichi de la un porc modificat genetic unui pacient în viață, intervenție realizată pe data de 16 martie anul acesta, a anunțat, joi, Masachusetts General Hospital din Boston.

Este o premieră care reprezintă un nou pas spre o potențială soluție a penuriei cronice de donatori de organe.

Pacientul, în vârstă de 62 de ani, suferea de insuficiență renală cronică, o boală care constă în diminuarea funcționării rinichilor, în sensul că  nu mai filtrau în mod corespunzător sângele în organism. La finalul operației, specialiștii au efectuat inactivarea retrovirusurilor de la porc pentru a elimina riscul infecției după grefă, precizează spitalul într-un comunicat.

”Se reface bine”

Pacientul ”se reface bine” după operația care a durat patru ore, realizată în urmă cu mai puțin de o săptămână, au declarat chirurgii.

Medicii mi-au explicat în detaliu avantajele și dezavantajele intervenției, a declarat Richard Slayman. ”Am văzut aceasta ca pe o modalitate nu numai de a mă ajuta pe mine, ci de asemenea pentru a da o speranță miilor de persoane care nevoie de un transplant pentru a trăi”.

Pacientul ar trebui să poată părăsi spitalul în curând, potrivit comunicatului. Anterior, pacientul a mai trecut printr-un transplant, de această dată un rinichi uman, dar a trebuit să reia dializa în mai 2023.

Succesul acestui transplant încununează eforturile a mii de oameni de știință și medici de-a lungul mai multor decenii, a subliniat Tatsuo Kawai, chirurg la Massachusetts General Hospital.

Richard Salyman este primul pacient în viață căruia i se transplantează un rinichi de porc. Această intervenție chirurgicală vine după cea realizată unei persoane aflate în moarte cerebrală, în septembrie 2021, la un spital din New York, care a fost concludentă.

Au mai fost pacienți în viață care au mai primit o grefă de inimă de la porc modificat genetic, care însă au decedat.

Domeniul xenogrefei (grefa provenită de la animal; donatorul și primitorul aparțin unor specii diferite) înregistrează un progres rapid în ultimii ani. Ceea ce reprezintă o speranță dacă ținem seama că numărul foarte mare de persoane care sunt pe listele de așteptare în vederea unui transplant de organe.