Primul pacient din lume, beneficiar al unui rinichi de la porc, a fost externat dintr-un spital din SUA

Publicat: 05 apr. 2024, 15:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Primul pacient din lume, beneficiar al unui rinichi de la porc, a fost externat dintr-un spital din SUA
foto: Digit24

Primul pacient din lume, care a beneficiat de un transplant de rinichi de la porc, se simte bine și medicii au decis externarea dintr-un spital din Statele Unite.

Acest moment, externarea, cu bilanțul cel mai bun  privind starea de sănătate, reprezintă un moment pe care l-am așteptat de mulți ani, a declarat Rick Slayman.

El este pacientul care a beneficiat de acest transplant, realizat în premieră mondială: un bărbat în vârstă de 62 de ani din Massachusetts, diagnosticat cu o boală renală în fază terminală.

Este o realitate, este unul dintre momentele cele mai fericire din viața mea, a mai adăugat pacientul.

Rick Slayman este prima persoană din lume care a primit un rinichi de porc modificat genetic. Intervenția de transplant a durat patru ore și a avut loc în ziua de 16 martie.

Acest pacient mai primise o grefă de rinichi de la un donator uman. Dar aceasta a eșuat și pacientul a fost nevoit să reia dializa.

În urma complicațiilor, Rick Slayman a fost din nou spitalizat pentru alte intervenții   chirurgicale, ceea ce i-a afectat calitatea vieții, a precizat într-un comunicat Massachusetts General Hospital.

Intervenția de transplant a fost realizată datorită unei derogări date de autoritățile americane, acordată pacienților afectați de boli grave pentru ca aceștia să poată avea acces la un tratament experimental.

Sunt fericit să pot din nou să fiu cu familia mea, prietenii și apropiații, fără povara dializei care mi-a afectat calitatea vieții timp de mulți ani, a subliniat Rick Slayman, într-un comuniucat al spitalului, în această săptămână.

Rinichi de porc modificat genetic

În final, țin să mulțumesc tuturor celor care au știut povestea mea și m-au susținut, în special pacienților în așteptarea unei grefe de rinichi. Aceasă zi marchează un nou început nu numai pentru mine, ci de asemenea pentru ei, a mai transmis pacientul.

Rinichiul de porc a fost modificat genetic cu ajutorul tehnologiei CRISPR-Cs9 pentru ”a suprima genele porcine nocive și a adăuga unele gene umane cu scopul de a îmbunătăți compatibilitatea cu omul”, au explicat medicii spitalului.  

În prezent, rinichiul este organul cel mai frecvent transplantat, cererea fiind cu mult mai mare comparativ cu numărul organelor disponibile în vederea transplantului. Xenotransplantul reprezintă transplantul de organe de la animal la om și a devenit o soluție pentru unii pacienți aflați pe listele de așteptare.

Potrivit Direcției europene pentru calitatea medicamentului și asistența medicală, aproximativ 39.000 de pacienți au primit un transplant și 48.000 de alți pacienți se află pe liste de așteptare în vederea unei grefe de organ, în statele membre UE, în 2022.