Premieră medicală națională la Spitalul ”Marie Curie”

Publicat: 07 iun. 2024, 06:28, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Premieră medicală națională la Spitalul ”Marie Curie”
implant cohlear bebeluș premieră națională

În premieră națională, un bebeluș de opt luni, născut cu hipoacuzie bilaterală profundă, a fost operat joi, la Clinica ORL a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”, pentru montarea unui implant cohlear.

”Unicitatea intervenţiei este reprezentată de vârsta fragedă a copilului, acesta fiind cel mai mic pacient din România care a beneficiat de un implant cohlear”, se precizează în comunicatul spitalului.
Performanța medicală aparținei echipei medicale conduse de medicul Dan Cristian Gheorghe, şeful Clinicii ORL de la Spitalul „Marie Curie”.

„Complexitatea intervenţiei a fost dată de vârsta fragedă a pacientului. Vorbim de un tratament modern pentru o afecţiune sever invalidantă. Copiii cu pierdere profundă de auz, implantaţi la vârste cât mai mici, au şanse mult mai mari de a se integra în societate şi de a duce o viaţă normală, fără sprijin suplimentar. Acest lucru reprezintă un avantaj atât pentru copil, cât şi pentru societate”, a declarat medicul  Dan Cristian Gheorghe.

Experţii consideră că orice zi în care copiii aud mai devreme contribuie semnificativ la reducerea decalajelor, dezvoltarea acestora apropiindu-se mai mult de cea a copiilor născuţi fără deficienţe de auz.

„Pentru o intervenţie precoce în recuperarea hipoacuziei, este nevoie de screening auditiv şi de un diagnostic audiologic efectuat cât mai rapid. Implantul cohlear, la această vârstă, permite o dezvoltare a limbajului apropiată de a copiilor normal auzitori”, a declarat dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competenţă în audiologie, care a făcut parte din echipa medicală, care a realizat această premieră.

Conform sursei citate, realizarea acestei intervenţii a fost posibilă datorită eforturilor familiei, care a achiziţionat implantul din fonduri proprii.

Implantul cohlear este un dispozitiv medical conceput să înlocuiască funcţia urechii interne afectate. Spre deosebire de aparatele auditive, care amplifică sunetul şi îl transmit către timpan, implantul cohlear preia semnalele sonore din exterior, le transformă în impuls electric şi le transmite direct către nervul auditiv.

Potrivit estimărilor, peste 3.500 de persoane din România sunt încadrate în grade de invaliditate cu afecţiuni ale urechii.