Premieră mondială: Pacient vindecat de diabet printr-un transplant inovator de celule

Publicat: 29 mai 2024, 18:19, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Premieră mondială: Pacient vindecat de diabet printr-un transplant inovator de celule
diabet de tipl 2 insulină transplant transplant inovator de celule

În premieră  mondială, China a anunțat vindecarea completă de diabet a unui bărbat care făcea insulină de mai multe ori pe zi, printr-un transplant inovator de celule.

Pacientul este un bărbat de 59 de ani cu diabet de tip 2, care avea nevoie de mai multe injecții cu insulină zilnic. El a beneficiat de un transplant inovator de celule, transmite South China Morning  Post. De la acest transplant  au trecut 33 de luni, timp în care bărbatul nu a mai avut nevoie de insulină și nici de un alt tratament.

Pentru sute de milioane de oameni care suferă de diabet zaharat acest transplant revoluționar ar putea reprezenta o soluție de a scăpa astfel de terapia cu insulină.

Pacientul, considerat complet vindecat, suferea de 25 de ani de diabet zaharat de tip 2 și prezenta un risc serios de complicații ale bolii.

El a trecut printr-un transplant de rinichi în 2017, în urma complicației provocate de diabet. El s-a bazat pe mai multe injecții de insulină în fiecare zi.

Potrivit lui Yin Hao, cercetător la Spitalul Shanghai Changzheng, acest pacient  ”era expus unui mare risc de complicații grave ale diabetului”.
Pacientul a beneficiat de transplantul inovator de celule în iulie 2021.

La unsprezece săptămâni după transplant, el numai avea nevoie de insulină externă. Treptat, doza de medicație orală pentru controlul nivelului de zahăr din sânge a fost redusă, pentru ca după un să fie complet oprită.

La nivel global, se estimează că peste 560 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat.