Premieră: O familie dă în judecată NASA pentru că i-a avariat casa

Publicat: 24 iun. 2024, 20:13, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Premieră: O familie dă în judecată NASA pentru că i-a avariat casa
NASA Stația Splațială Internațională casă avariată

În premieră, o familie din Florida dă în judecată NASA, deoarece resturi de la Stația Spațială Internațională au căzut direct pe casa lor,  găurind acoperișul.

Totul s-a întâmplat în luna martie, când resturile spațiale au căzut pe acoperiș provocând o gaură până la podea, în timp ce în casă se află un copil, care, din fericire, nu a fost rănit.  Este vorba despre un obiect cilindric, care cântărește aproximativ un kilogram, ajuns într-o locuință din Naples, în după-amiaza zilei de 8 martie.

Potrivit avocatului familiei, deșeurile spațiale reprezintă o problemă serioasă și reală.

Sky News subliniază că firma de avocatură Cranfill Suner a transmis că dosarul deschis contra agenției spațiale este primul de acest tip și va „forma fundamentul” unor revendicări similare în viitor, deoarece resturile spațiale au devenit o „problemă reală și serioasă”.

Astfel, potrivit avocațiilor, odată cu acest proces se deschide calea pentru revendicării ulterioare.

80.000 de dolari, compensație

Avocații au declarat că ”având în vedere stresul, dar și impactul pe care acest eveniment l-a avut asupra vieții lor”, familia a cerut o compensație de 80.000 de dolari.

Pe de altă parte, NASA a anunțat că, în mod normal, rămășițele căzute pe pământ ar fi trebuit să se distrugă complet la intrarea în atmosfera terestră. Și, totuși, o componentă a echipamentului spațial a rezistat și a căzut peste casa din Florida.

Publicația Ars Technica, notează că explicația cea mai probabilă este că bucata provine de la stația spațială. Comanda spațială americană a înregistrat  un rest  deasupra Golfului Mexic pe un traseu către sud-vestul Floridei, la ora 14:29 în acea zi, cu doar cinci minute înainte de impactul cu casa de Florida.

Un purtător de cuvânt al NASA, Josh Finch, a declarat, pentru sursa citată, că analiza va avea loc „cât mai curând posibil pentru a determina originea sa”.