Premieră: Prima prelevare de cord în Spitalul Militar Central din Bucureşti

Publicat: 14 ian. 2022, 20:38, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Premieră: Prima prelevare de cord în Spitalul Militar Central din Bucureşti

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat, vineri, prima prelevare de cord din istoria sa medicală în Programul Naţional de Transplant, procedură care s-a derulat în cadrul protocolului de prelevare multi-organ şi multi-ţesut.

Potrivit unui comunicat de presă, donatorul a fost o pacientă internată în stare critică în Secţia ATI, în vârstă de 20 de ani, declarată în moarte cerebrală, pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară.

În urma discuţiilor purtate cu familia de către colonel medic dr. Narcis Tănase, coordonator al Programului de transplant la nivelul SUUMC, se obţine acceptul pentru donarea de organe. (…) Clamparea aortei s-a realizat la ora 7,30, acesta fiind momentul la care s-a demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), de către echipe medicale specializate de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Bucureşti, conduse de profesor universitar dr. Horaţiu Moldovan, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, profesor universitar dr. Horaţiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de dr. Radu Zamfir, director al Agenţiei Naţionale de Transplant, şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun„, menţionează sursa citată.

O realizare a echipei medicale

Echipa ATI care a asigurat suportul necesar întregii proceduri a fost condusă de colonel medic conferenţiar universitar dr. Dan Corneci, medic primar ATI. „Menţinerea donatoarei aflate în moarte cerebrală a fost asigurată de maior medic dr. Oana Bratu, medic specialist ATI, şi dr. Mădălina Duţu, medic primar ATI”, se arată în comunicat, potrivit agerpres.ro. După prelevare, cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, aceasta reprezentând „o realizare a echipei medicale – reluarea activităţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere”.

Rinichii şi ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către banca de os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite (conform cererilor de solicitare), către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care banca are încheiate protocoale de colaborare.

Reprezentanţii SUUMC precizează că unitatea medicală a obţinut, încă din februarie 2014, acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind, până la acest moment, singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri.

Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut realizată în Spitalul Militar Central a avut loc în data de 8 decembrie 2015.