Premierul Florin Cîțu a vizitat lucrările de reabilitare și modernizare a DN 28B

Publicat: 28 aug. 2021, 17:44, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Premierul Florin Cîțu a vizitat lucrările de reabilitare și modernizare a DN 28B
Florin Citu vizita la Flamanzi

Premierul Florin Cîțu a vizitat șantierul deschis pe drumul Botoșani – Târgu Frumos, unde a discutat cu constructorul despre lucrările aflate în plină desfășurare.

Prim-ministrul se află în vizită la Botoșani și în regiune cu o delegație din care mai fac parte Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Costel Șoptică, Dan Nechifor și alții. A fost însoțit și de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Pe șantierul de la Flămânzi a fost dus de primarul localității, Dan Oloeriu, iar Bogdan Ciocan, conducătorul proiectului, i-a prezentat situația.

Proiectul de reabilitare și modernizare a 71,6 kilometri din DN 28B, între Botoșani și Târgu Frumos, are o valoare de 267,3 milioane lei. Lucrările sunt realizate de asocierea dintre Antrepriza de Construcții Drumuriși Autostrăzi (lider), MAVGO Holding SRL, Vahostav SK și Trameco SA.

Bogdan Ciocan ne-a declarat că lucrările au început în urmă cu o lună și o săptămână și s-a realizat deja un procent fizic de 5,3% din totalul drumului. „Durata totală a lucrărilor este de 24 de luni, dar noi estimăm că vom finaliza lucrările de reabilitare și modernizare în 12-14 luni, iar în timpul rămas vom încheia și lucrările sensibile la vreme, precum marcaj și semnalizarea”, spune Bogdan Ciocan.

În prezent sunt deschise lucrări pe casete de 15,3 km, iar pe șantier sunt mobilizate 67 de utilaje și 29 de autovehicule. Numărul de muncitori de pe șantier este de 82, iar personalul TESA mai numără 30 de persoane.

Proiectul include opt podețe și trei poduri, iar lățimea drumului va fi mărită de la șapte la nouă metri.

Discuțiile cu premierul au inclus și problemele cu care se confruntă autoritățile și constructorii în efectuarea de astfel de proiecte. „Problema principală constă în blocajul proiectelor din cauza creșterii costurilor lucrărilor. De la scrierea și depunerea proiectelor, adică anii 2017-2018, au crescut cheltuielile cu forța de muncă în construcții și în ultimul an prețul materialelor de construcții”, a declarat Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, citat de Botoșani News.

Primăria Flămânzi este pusă în situația de a suplimenta sumele cu 30-40% în raport cu valoarea inițială a proiectelor, fără să aibă resurse proprii și nici posibilitatea de a se împrumuta sume atât de mari, de ordinul milioanelor de euro. Prim-ministrul Florin Cîțu a promis că urmează să promoveze o ordonanță de urgență prin care aceste cheltuieli suplimentare să fie suportate de la bugetul de stat, pentru ca proiectele noastre și altele similare să fie finalizate”, a mai spus acesta.