Premierul irakian a anunțat arestarea celor responsabili de recentul atentat sinucigaș dintr-o piață din Bagdad

Responsabilii pentru atentatul sinucigaş care a ucis luni 30 de persoane într-o piaţă populară din Bagdad, revendicat de organizaţia Stat Islamic, au fost arestaţi, a anunţat sâmbătă pe Twitter premierul irakian Mustafa al-Kazimi.

I-am arestat pe toţi membrii celulei teroriste laşe care a planificat şi a comis atacul în piaţa al-Woheilat” din Sadr City, o imensă suburbie populară şiită la est de capitală, ”şi vor fi aduşi astăzi în faţa justiţiei şi a poporului”, a declarat Kazimi, citat de AFP.

O sursă din cadrul ministerului de interne a declarat că se aşteaptă ca suspecţii, al căror număr nu a fost precizat, să facă „mărturisiri” televizate în zilele următoare, o metodă folosită în Irak în cazuri penale majore.

Atentatul cu bombă a avut loc luni seara târziu într-o piaţă populară din Sadr City, unde o mare mulţime de oameni făceau cumpărături în ajunul Eid al-Adha, cea mai importantă sărbătoare musulmană. Un atentator sinucigaş cu bombă şi-a detonat centura explozivă, omorând 30 de persoane, majoritatea femei şi copii, şi rănind peste 50, potrivit ultimului bilanţ oficial.

Anunţul privind dezmembrarea celulei responsabile de atac vine cu doar câteva zile înainte de vizita lui Kazimi la Washington, unde va fi primit pentru prima dată luni de preşedintele american Joe Biden.

Premierul irakian, aflat sub o presiune puternică din partea unor puternice facţiuni pro-iraniene care cer retragerea trupelor străine, speră să primească anunţuri substanţiale cu privire la prezenţa americană în Irak.

Coaliţia internaţională antiteroristă desfăşurată în 2014 în Irak pentru a ajuta la înfrângerea Stat Islamic numără în prezent aproximativ 3.500 de militari, dintre care 2.500 de soldaţi americani.

Organizaţia jihadistă, care a controlat vaste porţiuni de teritoriu irakian între 2014 şi 2017, a fost înfrântă oficial, dar celulele sale latente rămân prezente în munţi şi în regiunile deşertice şi comit atacuri ocazionale.

În ianuarie, un atentat sinucigaş cu bombă revendicat de Stat Islamic a ucis 32 de persoane într-o piaţă din Bagdad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...