Premierul Marcel Ciolacu: Lansarea serviciilor medicale mobile, în zonele rurale defavorizate

Publicat: 26 mart. 2024, 07:50, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Premierul Marcel Ciolacu: Lansarea  serviciilor medicale mobile, în zonele rurale defavorizate

Azi, premierul Marcel Ciolacu are pe agendă participarea la prezentarea a trei caravane medicale, în cadrul evenimentului de lansare a serviciilor medicale mobile pentru mediul rural, destinate femeilor însărcinate și copiilor.

Programul de servicii medicale mobile este elaborat și implementat de organizația Salvați Copiii din România, în parteneriat cu Guvernul României.

Potrivit datelor organizației ”Salvați Copiii”, România se menține printre primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 5,6 la 1.000 de copii născuți vii în 2020 (date definitive pentru anul 2020, INS, februarie 2022), cauza principală fiind nașterile premature.  

O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame și copii, precum și prin programe ample de renovare, dotare și modernizare a unităților medicale, subliniază ”Salvați Copiii” .

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalităţii infantile a arătat discrepanţele majore dintre judeţele ţării.

Astfel, primele cinci poziţii în top sunt ocupate de:

* Tulcea (o rată a mortalităţii infantile de 11,1 la mia de copii născuţi vii)
* Sălaj (8,9 la mie)
* Neamţ (8,2 la mie)
* Călăraşi (7,6 la mie)
* Mureş (7,1 la mia ce copii născuţi vii).

Judeţele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalităţii infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuţi vii şi Vâlcea, cu o rată a mortalităţii infantile de 3,1 la mie.

Servicii medicale, sociale, educaționale

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari) a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copiii până în cinci ani.