Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat

Publicat: 15 mai 2024, 16:18, de Mariana Olteanu, în Internațional , ? cititori
20:30, 15 May. 2024
20:25, 15 May. 2024

Preşedintele american Joe Biden a condamnat „actul de violenţă josnic” care l-a vizat pe prim-ministrul slovac Robert Fico, care se află în prezent între viaţă şi moarte, după ce a fost împuşcat de mai multe ori, informează AFP, preluată de Agerpres.

De asemenea, Joe Biden a transmis că el şi soţia sa Jill sunt alături de familia lui Robert Fico şi de poporul Slovaciei.

Prim-ministrul populist al Slovaciei, Robert Fico, a fost rănit într-un atac armat și dus la spital. Incidentul a avut loc în orașul Handlová, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, potrivit postului de televiziune de știri TA3. Un suspect a fost reținut, conform surselor.

Potrivit martorilor aflați la fața locului, Robert Fico s-a apropiat de oameni pentru a-i saluta, moment în care s-au auzit mai multe focuri de armă. Premierul a fost împușcat și văzut cum a căzut la pământ. Presupusul agresor a fost reținut  de poliție. Autoritățile au izolat zona, iar centrul cultural a fost evacuat. Serviciile de securitate au asigurat protecția celorlalți membri ai guvernului.

Robert Fico, președintele unui partid populist, s-a remarcat prin retorica sa pro-rusă și anti-occidentală. În urma atacului, premierul slovac se află critică după ce a fost împuşcat.

„A fost împuşcat de mai multe ori şi în prezent viaţa sa este în pericol”, precizează acest mesaj, adăugând că Fico a fost transportat cu elicopterul la un spital din oraşul Banská Bystrica, la circa 65 de kilometri de Handlova.

Premierul prezintă răni la abdomen, picioare şi braţe, potrivit cotidianului Denník N.

„O tentativă de asasinat a fost comisă asupra premierului slovac Robert Fico”, a confirmat telefonic pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului slovac de Interne.