Preot candidat la primărie! Biserica Ortodoxă îl amenință cu judecata

Publicat: 13 mart. 2024, 10:00, de Filon Stan, în POLITICĂ , ? cititori
Preot candidat la primărie! Biserica Ortodoxă îl amenință cu judecata
Preot candidat la primarie

Un preot din Iași este amenințat de Biserica Ortodoxă Română cu judecata, după ce acesta a anunțat că vrea să candideze la alegerile locale pentru un post de primar.

Un preot din Iași ține morțiș să fie candidat la primărie, chiar dacă Biserica Ortodoxă Română interzice cu desăvârșire acest lucru. Omul lui Dumnezeu a fost deja suspendat și nu mai are voie să slujească în biserică.

Preot, candidat la primăria Târgu Frumos

Vorbim despre Neculai Zugravu, în vârstă de 68 de ani, care este un preot ieșit deja la pensie. Bărbatul și-a găsit imediat o ocupație, după ce a trecut în rândul pensionarilor. S-a decis să candideze pentru postul de primar al orașului Târgu Frumos din partea liberalilor, iar anunțul oficial a fost făcut pe data de 10 martie.

La lansarea candidaturii au fost prezenți membri din conducerea județeană a partidului, în frunte cu Alexandru Muraru și Costel Alexe.

„Anvergura evenimentului de lansare a candidaturii colegului nostru Neculai Zugravu la mandatul de primar al orașului Târgu Frumos arată că #PNL are o echipă puternică, determinată și cu toate ingredientele necesare pentru a câștiga alegerile aici. PNL Târgu Frumos are astăzi maturitatea deplină de a construi o echipă puternică pentru a prelua administrația orașului Târgu Frumos și a aduce cu sine o viziune liberală de dezvoltare a economiei locale. Părintele Neculai Zugravu, candidatul PNL la primăria orașului Târgu Frumos, este un om înzestrat cu multă empatie pentru oameni și cu o bunătate care a adus, în numeroase rânduri beneficii pentru comunitatea locală. Oamenii de aici îl privesc cu mult respect și am încredere că, împreună cu susținerea familiei liberale, va reuși să facă lucruri minunate pentru acest oraș rămas blocat în timp”, a scris pe Facebook Alexandru Muraru.

Vestea a ajuns însă rapid la urechile conducerii Bisericii Ortodoxe Române, care i-a reamintit preotului că regulamentul îi interzice să se implice în activități politice. Potrivit regulamentului BOR, prin pensionare preoții nu-și pierd calitatea de ierarhi, ei pot sluji în continuare și sunt considerați membri ai Bisericii până la sfârșitul vieții. Concret, se supun acelorași reguli ale Sinodului și după ieșirea la pensie, așa că preotul respectiv nu mai are voie să facă slujbe, până la clarificarea situației.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române interzice implicarea directă în politică și candidatura preoților la funcții publice. Preoţii vor avea obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic, iar opţiunea lor politică va fi exprimată doar prin votul personal secret, a decis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susţinerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie, prevederile Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi ale Regulamentului pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă şi disciplinară a mănăstirilor şi va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală, mai precizează Sfântul Sinod al BOR, menţionând că abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.