Preotul Tănase: teologie la kilogram și propuneri trăznite

Publicat: 18 apr. 2024, 20:21, de Radu Caranfil, în OPINII , ? cititori
Preotul Tănase: teologie la kilogram și propuneri trăznite

La categoria atât s-a putut avem, azi, un domn preot. La subcategoria fiindcă atât ne duce mintea suntem obligați să-i acordăm, aici și acum, Premiul Tăcerea e de Aur. Într-o apariție recentă la o conferință despre post și ascultare, preotul Nicolae Tănase din Valea Plopului a șocat audiența cu o teorie neconvențională despre atracție și responsabilitatea în fața legii.

Fără ezitare, preotul a susținut că „fetele frumoase atrag băieți și, pe urmă, băieții intră în pușcărie că au tras de fete„. O declarație care ar fi putut să rămână în sfera glumelor, dacă nu ar fi continuat să dezvolte ideea, sugerând că fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre și ele la închisoare.

Vor fi condamnați și vor face pușcărie, dar fetele nu sunt chiar nevinovate„, a adăugat el, propunând ca dacă un băiat primește o sentință de șase ani de pușcărie, atunci și fata ar trebui să primească trei, patru luni, argumentând că ea nu s-a „agățat așa, oricum, de el, s-a agățat pentru că i-a sărit în ochi într-un chip special„.

Această nouă perspectivă teologică asupra justiției a stârnit reacții diverse în rândul audienței, de la confuzie la amuzament. Unii au fost uimiți de gândirea neconvențională a preotului, în timp ce alții au găsit declarațiile sale complet absurde.

Cu toate acestea, unii observatori au atras atenția asupra faptului că această teorie pare să ofere o justificare subtilă pentru agresiunea sexuală și să pună vina pe victime în loc să abordeze problema într-un mod mai sensibil și responsabil.

Cuvintele preotului Tănase ne amintesc că, în unele cazuri, umorul poate fi cel mai bun răspuns la idei bizare și cu atât mai mult la cele care sunt lipsite de sens. Dar, în contextul său, poate ar trebui să lase comediantul din el să iasă din biserică și să lase teologia pentru teologi.

Premiul pe care i l-am acordat constă într-un marș desculț spre Vaslui, dus-întors. Pe parcursul acestui periplu al pocăinței, preotul va fi obligat să-și țină gura și să mediteze la puterea Prostiei.