Președintele Chinei vine în Europa, la prietenul lui Putin

Publicat: 26 apr. 2024, 12:38, de Filon Stan, în Internațional , ? cititori
Președintele Chinei vine în Europa, la prietenul lui Putin
Presedintele Chinei vine in Europa, la prietenul lui Putin

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, vine în Europa! Anunțul vizitei a fost făcut de şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban. Acesta anunțat că liderul chinez va efectua o vizită în perioada 8-10 mai.

Președintele Chinei vine în Europa, chiar la prietenul lui Vladimir Putin, la Viktor Orban. Șeful de cabinet al premierului Ungariei a făcut anunțul vizitei, care a precizat că Xi Jinping va efectua o vizită în Ungaria în perioada 8-10 mai. Preşedintele Xi se va întâlni, de asemenea, cu omologul său francez Emmanuel Macron, la Paris, în luna mai, în timp ce în aceeaşi lună liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunţat că se va duce în China.

Președintele Chinei vine în Europa

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al lui Viktor Orban, a declarat joi că este în interesul Ungariei să aibă o relaţie economică bună cu cât mai multe ţări, iar China este una dintre principalele puteri ale lumii, „mai puternică decât Uniunea Europeană”, relatează Reuters. Citește și Viktor Orban: Ungaria se angajează să rămână neutra în conflictul dintre Rusia și Ucraina

„Ungaria consideră că nu merită să se stabilească graniţe ideologice atunci când vine vorba de relaţii economice şi suntem bucuroşi de vizita de două zile a preşedintelui chinez”, a declarat Gulyas.

În februarie, China s-a oferit să sprijine Ungaria în probleme de securitate publică, dincolo de relaţiile comerciale şi de investiţii. Atunci, un oficial de rang înalt de la Beijing a vizitat Budapesta şi s-a întâlnit cu premierul Viktor Orban şi cu ministrul de interne Sandor Pinter. Citește și Xi Jinping vrea să-și mărească țara în 2024. Cu cine intenționează China să se unească

Cooperarea consolidată dintre cele două ţări vine în contextul în care Ungaria a încercat să îşi afirme independenţa faţă de ţările occidentale în ultimul deceniu, sub conducerea lui Orban.