Președintele Croației: Cât timp voi fi preşedinte, mă voi opune extinderii NATO oriunde

Publicat: 20 feb. 2022, 16:30, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Președintele Croației: Cât timp voi fi preşedinte, mă voi opune extinderii NATO oriunde

Preşedintele croat Zoran Milanovic susţine că NATO nu ar trebui să se extindă prin includerea Ucrainei şi a promis că în timpul mandatului său el se va opune extinderii Alianţei, potrivit agenţiei de presă Hina.

Cât timp voi fi preşedinte, mă voi opune extinderii NATO oriunde”, a declarat Milanovic în faţa jurnaliştilor. Declaraţia sa, care este contrară politicii NATO a uşilor deschise, intervine într-o perioadă tensionată în relaţiile dintre Occident şi Rusia, ţară care a comasat forţe militare substanţiale la graniţa ei cu Ucraina. Pentru a-şi retrage trupele, Moscova cere, printre altele, garanţia că NATO nu va accepta Ucraina ca stat membru.

Cred că oricine susţine extinderea NATO prin includerea Ucrainei ameninţă interesele croate. Noi suntem în NATO şi mâine cineva ar putea ordona desfăşurarea oamenilor noştri acolo”, a avertizat şeful statului croat. În opinia sa, ”criza actuală nu are nimic de-a face cu Ucraina sau Rusia, ci este legată de dinamica politicii interne din SUA duse de preşedintele Joe Biden şi de administraţia sa, iar chestiunile de securitate internaţională reflectă inconsecvenţele şi comportamentul periculos” ale administraţiei de la Washington.