Preşedintele Iohannis se întâlneşte cu împăratul Japoniei şi cu premierul nipon

Publicat: 07 mart. 2023, 09:24, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Preşedintele Iohannis se întâlneşte cu împăratul Japoniei şi cu premierul nipon
Klaus Iohannis sursa: Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu împăratul Japoniei, Naruhito, şi împărăteasa Japoniei, Masako, la Palatul Imperial, în cadrul unei vizite oficiale pe care o efectuează la Tokyo.

Klaus Iohannis va avea o întervedere cu premierul Fumio Kishida, cu care va avea convorbiri oficiale şi va semna Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Ulterior, cei doi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă. Şeful statului va participa şi la un dineu de lucru cu această ocazie.

Vizita oficială a președintelui Klaus Iohannis a început lunea aceasta, când a avut loc o întâlnire cu preşedintele Camerei Consilierilor, Hidehisa Otsuji, la sediul Camerei Superioare a Dietei Naţionale a Japoniei.

Principalul obiectiv al vizitei în Japonia este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat strategic. Semnarea documentului încheie un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui parteneriat. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud.

„Instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi a principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării”, a informat Administraţia Prezidenţială.