Președintele Republicii Moldova reacționează în cazul magistratului răpit în Chișinău: „Este inadmisibil”

Publicat: 05 apr. 2021, 12:29, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE
Președintele Republicii Moldova reacționează în cazul magistratului răpit în Chișinău: „Este inadmisibil”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, consideră inadmisibil ca o persoană să fie luată împotriva voinței de pe stradă și cere intervenția serviciilor secrete, după ce un judecător ucrainean a fost răpit la Chișinău.

Reacția președintelui are loc după ce un magistrate ucrainean a fost luat cu forța de trei persoane sâmbătă, în centrul Chișinăului. Judecătorul se refugiase în Republica Moldova în urmă cu cinci ani, fiind acuzat de autoritățile din Ucraina de luare de mită.

„Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități. Cer acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituția principală responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”, a anunțat Maia Sandu.

Judecătorul ucrainean, Nicolai Ceaus, a fost răpit sâmbătă de trei persoane din curtea unui bloc de locuințe din centrul capitalei Moldovei. Magistratul fugise din 2016 din Ucraina, după ce fusese acuzat că a primit o mită de 150.000 dolari, ascunsă în mai multe borcane.

Judecătorul se afla în Chișinău iar cererea sa de azil politic fusese deja respinsă de instanțele de judecată. Anunțul dispariției a fost făcut public de Iulian Bălan, avocatul lui Ceaus (foto agora.md).

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care, pe neaşteptate, a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari și s-a întors şi a dictat sentinţa, scrie sursa citată.

Judecătorul a ascuns o parte din bani în borcane pe care le-a îngropat în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul parlamentului ucrainean. Deputaţii şi-au dat însă acordul abia pe 6 septembrie, după ce judecătorul a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă.

Poliția din R. Moldova au confirmat că un bărbat de 54 de ani a fost răpit, de trei persoane, din curtea unui bloc de locuit din sectorul Centru al capitalei, fără a preciza despre cine e vorba.

„Poliția a fost sesizată în jurul orei 13:15. La moment, ofițerii de investigație și urmărire penală întreprind toate măsurile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe caz e inițiat un proces penal”, au transmis oamenii legii.

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a emis decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, precum şi ale unor oameni de afaceri.