Companiile aeriene, afectate de prețul mare al țițeiului

Preţul ridicat al ţiţeiului ar putea întârzia eforturile companiilor aeriene de a-şi reechilibra bilanţurile afectate de pandemie, a afirmat Wilie Walsh, directorul general al Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

Anul acesta, preţul ţiţeiului a crescut cu 66% după ce economiile s-au redeschis în urma ridicării restricţiilor iar nivelul livrărilor rămâne redus.

„Cred că va fi o perioadă mai dificilă, dar nu cred că operatorii aerieni pot evita asta. Vor trebui să-şi întărească bilanţurile. Unele companii aeriene vor avea nevoie de mai mult timp, iar preţul mai ridicat al ţiţeiului va încetini probabil redresarea”, a declarat, pentru Reuters, şeful IATA.

Conform Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni, companiile aeriene se confruntă cu datorii de 651 miliarde de dolari, în creştere cu 220 miliarde de dolari de la începutul pandemiei.

Lipsa forţei de muncă, de la piloţi la personalul de la sol, este de asemenea un motiv de îngrijorare şi, pentru prima dată în ultimele decenii, reprezintă un risc real, a avertizat Walsh. Acesta a explicat că unii operatori aerieni au fost forţaţi să majoreze plata cu ora cu peste 50%.

Şeful IATA şi-a exprimat optimismul în urma majorării rezervărilor, după ridicarea restricţiilor. Statele Unite îşi redeschid luni graniţele terestre şi aeriene pentru călătorii vaccinaţi anti-COVID-19, după douăzeci de luni de restricţii.

„Este foarte clar că atunci când restricţiile sunt ridicate sau relaxate, există un răspuns imediat, rezervării pentru călătoriile transatlantice au crescut semnificativ”, a declarat Walsh.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...