Prima ședință de Guvern după declanșarea crizei din coaliție. Ce acte normative vor fi aprobate

Publicat: 15 apr. 2021, 12:53, de Mădălina Bălăceanu, în News , ? cititori
Prima ședință de Guvern după declanșarea crizei din coaliție. Ce acte normative vor fi aprobate
Florin Citu Guvern (Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)

Premierul Florin Cîțu a publicat lista proiectelor care vor fi aprobate în ședința Executivului care ar urma să aibă loc la ora 13:00. Conform liberalului, aceste acte normative „nu suportă amânare”.

Printre actele normative de pe agenda ședinței de Guvern se numără acte normative care prevăd achiziționarea a peste 4,2 milioane de doze opționale de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech, posibilitatea ca peronslul medical care lucrează în centrele de vaccinare să încheie contracte de prestări servicii ca persoane fizice sau acordarea unui nou ajutor umanitar, constând în 132.000 de doze de vaccin AstraZeneca., pentru Republica Moldova.

”În ședința de guvern de astăzi vom aproba următoarele acte normative care nu suportă amânare.

1. Hotărâre de guvern: alocațiile de hrană pentru pacienții din spitale cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72% și am reglementat modalitatea de majorare a alocațiilor de hrană la solicitarea conducătorului unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat.

2. Ordonanță de Urgență care prevede că personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare să poată încheia contracte de prestări servicii ca persoane fizice. Aceste acte vor fi considerate vechime în muncă și stagii de cotizare. Clarificăm situația statutului rezidenților care lucrează în aceste centre de vaccinare.

3. Memorandum prin care Ministerul Sănătății încheie o nouă comandă pentru achiziționarea a 4.260.269 de doze opționale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer.

4. Hotărâre de Guvern, ajutorul umanitar, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, din rezerva Ministerului Sănătății și care constă în acordarea a 132.000 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca.

5. Ordonanță de Urgență pentru programul de restructurare al CEO.

6. PROIECT DE LEGE privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G.

7. MEMORANDUM cu tema: Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, a precizat Florin Cîțu.

Aceasta este prima ședință de Guvern de la declanșarea crizei din coaliție, apărute în urma deciziei premierului Florin Cîțu de a-l demite pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu.

Citește și: