Primăria Galați a expulzat „RockDanube” la plajă, dar aprobă concerte rock în centrul orașului

Publicat: 01 mart. 2024, 15:01, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Primăria Galați a expulzat „RockDanube” la plajă, dar aprobă concerte rock în centrul orașului

Nici Primăria Galați, nici Poliția Locală, nici Poliția Națională, nici DSP Galați, nu au găsit o rezolvare concretă la sesizările mai multor gălățeni cu privire la concertele rock în aer liber organizate, cu boxele la maxim, la un club situat centrul orașului, deși regulile sunt simple și cunoscute de toată lumea.

Primăria Galați are regulamente cu privire la desfășurarea activităților comerciale și de agrement care se desfășoară pe domeniul public, are din 2007 – 2008 și o „hartă de zgomot” în care sunt identificate sursele de poluare sonoră pe intervale orare, ziua și noaptea, după ora 22.00, dar și un set de măsuri pentru reducerea nivelului de zgomot. Primăria Galați are la dispoziție și Poliția Locală pentru a asigura respectarea legii și a deciziilor Consiliului Municipal, inclusiv în privința păstrării poluării sonore la un nivel acceptabil.

Aparent, Primăria Galați chiar a luat măsuri pentru reducerea poluării sonore, locația de desfășurare a Festivalului „RockDanube”, care are loc la Galați în fiecare an în luna septembrie fiind mutată de la Grădina de Vară a Teatrului Muzical „Nae Leonard”, din centrul vechi, la Plaja „Dunărea”, adică pe malul Dunării, în afara orașului.

A fost o decizie înțeleaptă, care a pus capăt disputelor dintre iubitorii de rock și cei care sunt fanii altor genuri muzicale. Însă cei care conduc Primăria Galați nu au dat dovadă de la fel de multă înțelepciune în cazul unui club rock care funcționează în centrul orașului, în zona „Păpădiei”, în fosta centrală „Penta” a Romtelecom. În fosta centrală telefonică a fost amenajat un bar, iar în fosta curte a Romtelecom au apărut o terasă și un bar în aer liber, dar și o scenă dotată cu instalații de sunet și lumini, pe care sunt invitate să își susțină concertele în special trupe rock.

Locuitorii din zonă sunt nemulțumiți de acordurile care fac să le vibreze ferestrele chiar și după ora 22.00. Nu cer desființarea terasei sau interzicerea concertelor, ci doar limitarea programului și reducerea sunetului la un nivel acceptabil. Oamenii au făcut mai multe demersuri, care nu au dus la nicio rezolvare, dar cel puțin au dovedit de fapt că nicio instituție publică nu are idei cum ar putea fi rezolvată problema lor în mod concret.

Primăria susține că Clubul „RockStar” n-are autorizație pentru terasă și concertele ar trebui să aibă loc în „snack-barul” din interior

În adresa nr 24.401/06.02.2024, semnată de primarul Ionuț Pucheanu, se precizează că pentru punctul de lucru situat pe strada Brăilei nr 41 a fost emis „acordul pentru activitatea de comercializare în locuri publice nr 1461/27.07.2022” și „autorizația privind desfășurarea activității de alimentație publică nr 231/28.07.2022”, dar acordul a fost dat numai pentru „snack-barul și restaurantul din incinta Corpului C3, parter”. Adică în fosta centrală „Penta” a Romtelecom.

„Nu a fost solicitată și nici nu este autorizată activitate de cafe bar și restaurant pe terenul aferent imobilului (terasă) de la adresa menționată”, se mai spune în adresa semnată de primarul Ionuț Pucheanu.

Întrebări retorice: De ce nu văd funcționarii Primăriei că una e în autorizație, altceva pe teren? De ce nu intervine Poliția Locală?

Întrebarea este cum a fost posibil ca funcționarii care au vizitat locația atunci când au aprobat dosarul de autorizare pentru snack-barul din interiorul clădirii să nu observe amenajarea terasei?  

Se pune întrebarea și cum este posibil ca niciunul dintre funcționarii Primăriei Galați să nu urmărească modul de respectare a avizelor și autorizațiilor acordate pentru o activitate comercială în centrul orașului?

Povestea cu numărul mic de funcționari care au foarte multe treburi de rezolvat nu ține, pentru că pe 20 noiembrie 2023, în plină „austeritate bugetară”, primarul Ionuț Pucheanu, a obținut voturile Consiliului Municipal Galați pentru creșterea numărului angajaților Primăriei Galați cu 20%.

O responsabilitate în constatarea respectării condițiilor din avizele și autorizațiile de funcționare are și Poliția Locală din Galați, al cărui director este Marius Dobrea, un fost polițist de la IPJ Galați, pensionat anticipat la 51 de ani și care probabil că a devenit director al Poliției Locale pentru că e finul primarului Pucheanu.

Funcționarii de la Ministerul Sănătății nu au habar cu ce se ocupă instituțiile din subordinea Ministerului Sănătății

Locuitorii din zonă s-au adresat și la Ministerul Sănătății, dar au primit un răspuns de 4 rânduri, în care li s-a spus că au greșit adresa:

„Reprezentanții Inspecției Sanitare din cadrul Ministerului Sănătății nu au atribuții să efectueze ale nivelului de zgomot și vibrații. Vă rugăm să vă adresați firmelor abilitate în domeniu”, se spune în adresa Ministerului Sănătății.

Dar până la urmă tot o instituție a Ministerului Sănătății s-a ocupat de măsurarea nivelului de zgomot de la clubul rock.

O echipă de inspectori de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați s-au deplasat la locația respectivă și au făcut determinări cu un sonometru integrator tip Bruel & Kajer 2250 Light. Și iată ce au constatat:

„Din analiza spectrului de frecvență 1/3 octava sonometrică, s-au constatat frecvențe medii și joase la nivele ridicate, ceea ce denotă suprapuneri ale zgomotului de fond cu nivelul acustic generat de spectacol, unde nivelul de presiune acustică echivalent continuu măsurat în cele două etape este de 67,19dB, respectiv 69,13 LAeq, diferența de 2,06 LAeq nefiind semnificativă.

Având în vedere cele constatate, a fost avertizată conducerea SC Rockstar Pubsilvik SRL să limiteze nivelul zgomotului produs în timpul spectacolelor cu diferența înregistrată de sonometru”, se spune în adresa DSP Galați.

Deci a fost recomandată o limitare a zgomotului produs în timpul spectacolelor. Dar cine garantează că se va întâmpla așa?