Primarul penal din Otopeni circulă sub acoperirea BOR. Relațiile edilului cu Patriarhia

Publicat: 01 feb. 2023, 06:51, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Primarul penal din Otopeni circulă sub acoperirea BOR. Relațiile edilului cu Patriarhia
Silviu-Constantin-Gheorghe

De când i-a fost revocată măsura arestului preventiv, Constantin Silviu Gheorghe, primarul Otopeniului a fost văzut circulând cu diferite mașini, altele decât cele persoanale sau ale instituției, încercând probabil să treacă mai discret prin comunitate. Una dintre ele este înmatriculată cu numărul B 900 BOR, acronim folosit de obicei pentru vehiculele din subordinea Bisericii Ortodoxe Române, cu care edilul are strânse legături la cel mai înalt nivel.

Constantin Silviu Gheorghe a făcut parte din grupul celor 70 de mireni care au avut un cuvânt de spus în alegerea noului Patriarh Daniel, în 2007. La momentul respectiv, edilul era membru în Biroul definitiv al Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de alți 23 foști sau actuali politicieni.

Alături de Gheorghe era și Valentin Delcea (tot la Arhiepiscopia Bucureștilor), la acea dată subprefect de Ilfov, numit din partea PNL. Conform România Liberă, era acuzat în presă că a înșelat o agenție imobiliară la vânzarea/ cumpărarea unui teren și că ar fi implicat în tranzacțiile dubioase cu terenuri din Otopeni.

Tot din grupul mirenilor – politicieni implicați în alegerea Patriarhului Daniel făcea parte și fostul senator social – democrat Teodor Maghiar (Episcopia Oradei). Ex rector al Universității Oradea, a fost pus sub urmărire penală de DNA, împreună cu fiul sau, fiind acuzați ca au provocat un prejudiciu de peste 25 milioane de euro prin eliberarea de diplome false și raportări statistice umflate la Ministerul Educației, pentru a primi un buget mai mare. Magistrații Tribunalului București l-au condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare în 2010, pe care n-a mai apucat să-i execute, murind în timpul recursului.

Reacția BOR

Am solicitat biroului de presă al Bisericii Ortodoxe Române să ne precizeze dacă autoturismul înmatriculat cu numărul B 900 BOR aparține unei structuri din subordinea Bor și dacă da, care este structura pe care o deservește și dacă șoferul care o conduce este angajat într-o structură din subordinea Bisericii Ortodoxe Române.

„Referitor la un autoturism cu numărul B 900 BOR, din cercetările interne efectuate a rezultat că acest autoturism nu este în evidența noastră și deci că nu aparține unei structuri din subordinea Patriarhiei Române – Administrația Patriarhală”, ne-a transmis Pr. Constantin Dochița, Șef Serviciul Bunuri, prin Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Problemele penale ale primarului din Otopeni

Primarul din Otopeni, Constantin Silviu Gheorghe , și câțiva apropiați ai acestuia au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru un prejudiciu estimat la aproximativ 36 de milioane de lei, pentru deconturi fictive.

Conform unui comunicat de presă transmis de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, Gheorghe este cercetat pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Contractul vizat este legat de licitaţia internaţională organizată în 2011 pentru finanţarea, proiectarea şi executarea infrastructurii de bază în Oraşul Otopeni.

Lucrarea a fost câștigată de Asocierea S.C. Romstrade S.R.L. – S.C. Arcadia Engineering S.R.L. cu lider S.C. Romstrade S.R.L, firmă controlată de Nelu Iordache.

Arcadia Engineering (București), contrololată de Florin Nistor, cunoscut ca un apropriat al primarului din Otopeni, avea rolul de a asigura serviciile de proiectare, proiectul tehnic, detaliile de execuție și documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire.

Conform DNA, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și ar fi achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

– 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.

– 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare aferente cheltuielilor menționate mai sus.