Primarul se apucă de trebă: Vizită la Ministerul Fondurilor Europene

Publicat: 05 oct. 2020, 09:45, de Ramona Feraru Kim, în ACTUALITATE , ? cititori
Primarul se apucă de trebă: Vizită la Ministerul Fondurilor Europene

Nicușor Dan, Primarul general ales al Capitalei, merge astăzi, împreună cu premierul Ludovic Orban, într-o vizită de lucru la Ministerul Fondurilor Europene, conform agendei publicate, duminică, de Guvern.

Vizita de lucru la ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, este a doua pe care premierul o face împreună cu Primarul general ales, Nicușor Dan, de la anunțarea rezultatelor, încă nevalidate, ale alegerilor locale din 27 septembrie.

Vineri, 2 octombrie, Ludovic Orban și Nicușor Dan au avut discuții cu Lucian Bode la Ministerul Transporturilor, discuții în urma cărora Primarul general ales al Capitalei a afirmat, citând o replică din Casablanca: „Cred că este începutul unei frumoase prietenii”.

Nicușor Dan a detaliat, după întâlnirea cu Bode, principalele teme ale discuțiilor: planul de investiții în București și imediata apropiere, stadiul realizării șoselei de centură, a proiectării și realizării autostrăzii de centură, planurile pentru infrastrutura CFR, extinderea metroului, metroul de suprafață, „toate acele elemente de transport care să ajute la mobillitate în București, pentru ca peste patru ani, bucureștenii să circule mult mai bine”. O parte din acestea se regăsesc printre proiectele pe care Nicușor Dan a anunțat că vrea să le dezvolte cu ajutorul fondurilor europene.

Planurile pentru „Noul București”

Programul „Noul București”, care i-a atras voturilor majorității bucureștenilor, conține principalele proiecte pe care Primarul ales intenționează să le dezvolte prin atragerea de fonduri europene.

„În Noul București oamenii vor câștiga mai bine pentru că vom atrage fonduri europene și vom avea un plan economic de dezvoltare a Capitalei, iar cetățenii vor plăti mai puțin pentru facturile la serviciile publice, fiindcă vom elimina corupția și risipa din primărie”, arăta platorma candidatului susținut la PMB de PNL și USR PLUS.

„Ultimii patru ani din viața Capitalei au însemnat un eșec evident pentru administrația publică locală din Capitală. Practic toate problemele importante ale Bucureștiului s-au agravat în acești ultimi patru ani – de la traficul rutier la poluare și corupție și de la infracționalitate la furnizarea de apă caldă și căldură. În același timp, municipalitatea a cheltuit nesăbuit banii bucureștenilor, ajungând azi în faliment și a înregistrat performanțe submediocre în accesarea fondurilor europene (rezultatele Bucureștiului au fost de 10-15 ori mai slabe decât ale unor orașe precum Cluj-Napoca sau Oradea, raportate pe cap de locuitor)”, arăta Nicușor Dan în programul său electoral.

„Actuala conducere a Primăriei Capitalei a avut ambiții mici pentru primul oraș al României. Nu a existat în ultimii patru ani un interes real pentru a dezvolta economia modernă în București, pentru un parteneriat cu asociațiile de afaceri și camerele de comerț în sensul atragerii de investiții private sau pentru parteneriate cu alte instituții și autorități publice în atragerea de fonduri europene. Cu ajutorul unei forțe de muncă tinere, bine pregătite și dinamice, Bucureștiul poate absorbi bani și tehnologii care să genereze noi locuri de muncă, mai bine plătite și să facă din capitala României un reper în economia cunoașterii”, transmitea Nicușor Dan alegătorilor.

Principalele destinații ale fondurilor

Candidatul Dreptei a detaliat în platforma program pentru „Noul București” proiecte care urmează să fie finanțate din fonduri europene:

„Pentru construcția metroului de suprafață voi propune un parteneriat între Primăria Municipiului București și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (care are în subordine CFR), finanțarea putând fi asigurată în proporție de 98% din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, axa 4.1. l Metroul de suprafață în Capitală va fi făcut într-un mandat – de la prima hârtie până la prima călătorie.

Cele 15 mari parcări în jurul Capitalei vor fi finanțate din fonduri europene și vor avea în medie câte 1.000 de locuri de parcare fiecare. Într-o primă fază, foarte rapid, ele vor fi amenajate ca parcări la sol, iar imediat ce proiectele vor fi gata, vor fi ridicate construcții moderne, supraetajate.

Vom accelera programul de reabilitare termică a clădirilor publice și private din toate sectoarele Capitalei, dând prioritate atragerii de fonduri europene pentru finanțarea proiectelor și folosind instrumente financiare și fiscale pentru a stimula investițiile proprietarilor privați.

Accesarea fondurilor europene pentru modernizarea sistemului de termoficare.

Vom introduce colectarea selectivă a deșeurilor utilizând fonduri europene.

Vom realiza un sistem adevărat de piste de biciclete în Capitală, cu ajutorul fondurilor europene.

Vom realiza consolidarea efectivă a clădirilor – fie din fonduri europene (pentru clădirile publice), fie din fonduri împrumutate (pentru clădirile private – credite fără dobândă pentru perioade lungi).

Vom lansa un Fond al Capitalei pentru salvarea clădirilor vechi, în pericol de distrugere. Cu bani publici, cu bani privați și cu fonduri europene vom putea salva multe clădiri istorice din București și vom păstra trecutul orașului pentru generațiile viitoare de bucureșteni și pentru toți românii.”

Candidatul PNL-USR PLUS la Primăria Capitalei Nicuşor Dan a obţinut 42.74 % din voturi la alegerile locale de duminica trecută, în timp ce contracandidata sa de la PSD, primarul în funcţie Gabriela Firea, are un scor de 37.97%, după cum indicau datele provizorii după numărarea a peste 94,17 % din voturi. Rezultatele finale oficiale sunt în așteptare.