Primele de asigurare a culturilor și instalarea tinerilor fermieri, în topul solicitărilor la AFIR

Publicat: 28 sept. 2021, 14:32, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Primele de asigurare a culturilor și instalarea tinerilor fermieri, în topul solicitărilor la AFIR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit, până în acest moment, pentru sesiunile deschise în 2021 aproximativ 7.600 de cereri de finanțare. Instalarea tinerilor fermieri, sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici, precum și primele de asigurare a culturilor, animalelor și a plantelor au fost măsurile cele mai solicitate.

La polul opus, se află alocările prevăzute pentru cooperarea orizontală și verticală în sectorul pomicol sau investițiile în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și evenimentelor catastrofale – care nu au înregistrat niciun proiect depus. Nici submăsura dedicată înființării grupurilor de producători în sectorul agricol nu s-a bucurat de prea mult succes, fiind depuse doar trei cereri.

3.751 cereri pentru primele de asigurare

După seceta din 2020 care a produs pagube importante fermierilor, interesul pentru primele de asigurare pare să fie în creștere, cel puțin pe segementul vegetal. Sesiunea din acest an se desfășoară în perioada 28 iulie – 31 octombrie 2021, iar, până la acest moment, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (AFIR) a primit online 3.751 solicitari de finanțare, în valoare de 8,3 milioane lei. Fermierii au la dispoziție pentru anul în curs fonduri în valoare de 25,9 milioane euro.

Datele furnizate de agenție arată un trend crescător în 2020 față de 2019, iar probabil și în acest an numărul cererilor va fi mai mare. Dacă în 2019 au fost depuse 1.680 cereri de finanțare (din care 1.072 cereri de finanțare eligibile) pentru care la finele lunii mai 2021 erau efectuate plăți în valoare de 1,711 milioane euro, un an mai târziu, interesul a fost cu mult mai mare – 6.439 cereri de finanțare (din care 5.612 cereri de finanțare eligibile).

Interes ridicat pentru instalarea tinerilor fermieri

Una dintre măsurile cele mai solicitate și în acest an este cea care vizează instalarea tinerilor fermieri, fiind depuse deja 1.845 proiecte. Principalul element de noutate din acest an îl reprezintă majorarea sprijinului financiar ce poate fi obținut.

Astfel, finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este 100% nerambursabilă, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole – față de cinci ani cât era anterior) și poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro în funcție de dimensiunea exploatației.