Primele pubele anti-urși au ajuns la Băile Tușnad

Publicat: 20 mai 2024, 16:18, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Mediu , ? cititori
Primele pubele anti-urși au ajuns la Băile Tușnad
Foto: vrancea24.ro

Mai multe pubele anti-urși, primele de acest tip din România, au fost date în folosință la stațiunea Băile Tușnad cu intenția de a-i împiedica pe urși să scotocească prin resturi.

Adăposturile anti-urși, necesare și pentru conviețuirea om-urs în multe orașe din România, nu au fost încă instalate.

„Acestea au fost testate în Slovacia, așa că nu mai avem îndoieli că ursul nu poate ajunge la deșeuri. Totuși, trebuie să testăm în oraș pentru a vedea cum le folosesc comunitatea și turiștii, care sunt cele mai potrivite”, a declarat biologul Imecs Istvan, coordonatorul proiectului, vorbind despre pubele rezistente la urs.

El a spus că este foarte important ca localnicii și turiștii să le folosească în mod corespunzător, să închidă ușile și să nu lase deșeuri afară.

Achiziționarea celor 16 pubele rezistente la urși s-a făcut cu finanțarea oferită de WWF-România (World Wide Fund for Nature), în cadrul proiectului pilot „Siguranța oamenilor – protecția urșilor”.

Cinci tipuri de pubele vor fi testate timp de câteva luni, inclusiv în sezonul estival, apoi se va decide care dintre ele va fi folosit.

Primarul stațiunii, Butyka Zsolt, a declarat că achiziția acestor containere, pentru prima dată în România, este un pas uriaș pentru comunitate, care va duce la creșterea siguranței în oraș, și și-a exprimat speranța că alte localități vor învăța din experiența dobândită în cadrul proiectului.