Primul stat din SUA în se care interzice accesul copiilor sub 14 ani la rețelele de socializare

Publicat: 26 mart. 2024, 16:27, de Cezar Andrei, în SOCIAL , ? cititori
Primul stat din SUA în se care interzice accesul copiilor sub 14 ani la rețelele de socializare
Primul stat din SUA care interzice accesul copiilor sub 14 ani la rețelele de socializare

Florida este primul stat din SUA care interzice accesul copiilor sub 14 ani la rețelele de socializare. Guvernatorul Ron DeSantis a semnat, luni, proiectul de lege, cerându-le totodată adolescenților de 14 și 15 ani să obțină acordul părinților pentru a putea intra pe social media. Susținătorii proiectului spun că măsura îi va proteja pe copii de riscurile privind sănătatea lor mintală care se pot găsi în mediul online.

Primul stat din SUA care interzice accesul copiilor sub 14 ani la rețelele de socializare

Mai exact, legea adoptat luni de guvernatorul DeSantis prevede ca platformele de socializare să închidă conturile persoanelor sub 14 ani și pe cele ale adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 16 care nu au acordul părinților. Pentru identificarea persoanelor minore, rețelele de socializare vor fi nevoite să folosească un sistem special de verificare utilizat de o terță parte, transmite Reuters.

În luna februarie, legislativul condus de republicani a adoptat un proiect de lege prin care se interzicea complet accesul copiilor sub 16 ani la social media. Utilizându-și dreptul de veto, Ron DeSantis a respins acel proiect de lege la începutul acestei luni, motivând că limita drepturile părinților.

Versiunea modificată permite părinților să ofere consimțământul pentru ca fiii sau fiicele lor mai mari să poată avea cont pe platformele de socializare. Proiectul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

„Social media dăunează copiilor într-o varietate de moduri”, a declarat DeSantis. El a spus că legislația „oferă părinților o mai mare capacitate de a-și proteja copiii”.

Susținătorii au declarat că legislația va stopa efectele nocive ale social media asupra bunăstării copiilor care folosesc excesiv astfel de platforme și care pot suferi de anxietate, depresie și alte boli mintale ca urmare a acestora.

Citește și: Sfârșitul rețelelor sociale? Facebook împlinește deja 20 de ani

Meta protestează împotriva măsurii

Evident că măsura a provocat reacții în rândul companiilor Big-Tech. Acestea susțin că noul proiect de lege încalcă primul amendament din legea fundamentală a țării, referitor la libertatea de exprimare. De asemenea, contestatarii au precizat că părinții sunt cei care ar trebui să decidă cu privire la prezența online a copiilor, și nu guvernul.

Meta, compania care deține Instagram și Facebook, s-a opus legislația. Compania controlată de Mark Zuckerberg a susținut că proiectul de lege semnat de guvernatorul Ron DeSantis limitează puterea decizională a părinților. Totodată, Meta susține legislația federală, care impune magazinelor de aplicații online să asigure părinților posibilitatea de a-și da acordul cu privire la programele descărcate de copii.

Proiectul de lege nu face referire la schimbul de emailuri

În proiectul de lege adopta de DeSantis nu este specificată nicio platformă socială, dar se precizează că sunt vizate site-urile de socializare care promovează „derularea infinită”, afișează măsurători de reacție, cum ar fi like-urile, prezintă videoclipuri cu redare automată și dispun de live-streaming și notificări push.

În lege sunt exceptate însă site-urile și aplicațiile a căror funcție principală este e-mailul, mesageria sau trimiterea de mesaje text între un anumit expeditor și un anumit destinatar.

Măsura impune companiilor de social media să șteargă definitiv informațiile personale colectate de pe conturile închise și permite părinților să deschidă procese civile împotriva celor care nu fac acest lucru.