Probleme majore pentru Ericsson, producătorul de echipamente 5G

Problemele producătorului de echipamente IT&C Ericsson provocate de scandalul de corupție din Irak se înmulțesc. După ce suspiciunile de corupție din cadrul Ericsson în Irak au dus la excluderea companiei din cooperarea anticorupție a Forumului Economic Mondial, acum compania este anchetată de Comisia de Valori Mobiliare (SEC) din SUA. 

Ancheta SEC are în vedere „aspectele descrise în raportul de investigație din 2019 al companiei în Irak”, scrie Bloomberg, care citează un comunicat al companiei Ericsson trimis după închiderea de joi a bursei americane. Compania a mai arătat în comunicare că cooperează „pe deplin” cu autoritățile și „este prea devreme pentru a prezice rezultatul” anchetei.

Producătorul suedez de rețele mobile 5G a intrat în scandalul de corupție după acuzații lansate în presa suedeză în februarie, acuzații legate de gestionarea operațiunilor din Irak. Ericsson a recunoscut ulterior că este posibil să fi plătit sume de bani organizației teroriste ISIS pentru a avea acces la rutele lor de transport, un scandal care datează din 2011.

Dezvăluirile din acest an au determinat o serie de noi anchete din partea autorităților atât din SUA, cât și din Suedia. Departamentul de Justiție al SUA a declarat, în martie, că Ericsson nu a făcut dezvăluiri adecvate despre operațiunile sale în Irak înainte de a încheia un acord de urmărire penală amânată în 2019. Pe piața sa de origine, compania se confruntă cu o anchetă preliminară de către Autoritatea de urmărire penală cu privire la suspiciunea de luare de mită.

La recenta adunare generală anuală a companiei, acționarii au votat împotriva eliberării directorului general Borje Ekholm de răspunderea juridică.

Producători 5G în România?

Problemele cu care se confruntă Ericsson ar putea avea ecou și în România. Dacă ancheta SEC va dovedi că producătorul suedez nu a respectat regulile de guvernanță corporativă, implicațiile ar trebui să se extindă la nivel global.

Ericsson este singurul mare producător de echipamente pentru rețele mobile 5G autorizat să comercializeze în România, în condițiile în care Nokia nu a primit autorizarea de la CSAT. Dar respectarea guvernanței corporative este una dintre cerințele principale pentru producătorii de echipamente la autorizare. Dacă se va dovedi că Ericsson nu o respectă, companiei i-ar putea fi ridicată autorizarea.

Culmea este că dacă producătorului Ericsson i se va retrage autorizarea, România rămâne fără un furnizor mare de echipamente pentru rețelele 5G. Vorbim aici de Ericsson, Nokia și Huawei, alături de care mai sunt câțiva producători tot din China și Samsung. Din păcate coreenii nu au toată gama de echipamente necesare rețelelor.

Oricum, și autorizarea unui singur producător major de echipamente deschide ușa unui cvasi-monopol, care nu poate avea implicații pozitive într-o industrie atât de importantă.

Deocamdată, apar întrebări la care autoritățile trebuie să răspundă, cum ar fi de ce a respins cererea Nokia de autorizare, ce va face dacă Ericsson va fi găsit vinovat de SEC și de autoritățile suedeze și cum va gestiona problema echipamentelor și softurilor necesare pentru implementarea tehnologiei 5G.

3 COMENTARII

 1. Ledningen bryr sig inte, de tänker bara på sig själva, och de ger de anställda mycket arbete och lite pengar, de stjäl pengar från chefen och de ger ingenting till de anställda, general manager Remus Birlica i åratal han fortsatte stjäla.
  Jag rekommenderar dig inte att arbeta i denna fabrik. Bossar är inte heller bra, till exempel måste man rädda antennerna utan kablar, det vill säga lura systemet, det vet generaldirektören, men sparka inte de som gör det, det är inte rätt.
  Man testar till exempel en antenn för att se om den är funktionell, om den sänder en signal så fungerar för det mesta inte alla, men de ger vika, det är den kvaliteten som görs hos ericsson Timisoara.

 2. Conducerea nui de treaba se gândesc numai la ei, și la angajați le da mult de lucru și bani putini ei fura bani de la patron și la angajați nu le da nimica, director general Remus Birlica de ani de zile el tot a furat.
  Nu va recomand sa lucrați în aceasta fabrica. Nici șefi nu sunt buni de exemplu te oblica sa salvezi antenele fără cabluri adică sa păcălească sistemu directoru general știe dar nui da afara pe acestea care fac asta nui în regula.
  De exemplu faci proba la o antena dacă este functionala dacă transmite semnal în mare parte toate nu sunt funcționale dar le da drumu asa asta este calitatea care se face la ericsson Timisoara.

 3. Si în România este mare corupție directorii se cred patroni și fac ce vor în aceasta fabrica, Ericsson este un lot întreg de antene care nu sunt de calitate, nu au fost măsurate corect! Sau măsurat antena în toate cablurile legate a picat pe 4 porturi sau chiar toate și a mai dat o măsurătoare fără cabluri pe porturile pe care a picat și asta din cauza conducerii, bine înțeles ca patronu din Suedia nu știe ce se întâmplă la noi în România și nu vad ca sar interesa și oricum sunt reclamații ca antenele nu sunt funcționale, și bine înțeles ca iară se măsoară iară le trece fără cabluri, vin de 10000 de ori acele antene, asa se lucra în Ericsson România datorită nemulțumirilor angajaților la care conducerea tot mint angajații ca le va da ceva la salariu și anu asta nea mințit și asa sa semnat contractul colectiv de munca și am rămas tot cu acel salariu de vreo 5 ani, angajații nu sunt mulțumiți de conducere și de salariu și sa tăiat și al 13 salariu sunt 5 ani de când angajații nu au mai primit al 13 salariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...