Probleme pentru producătorii tradiţionali de muştar de Dijon, din caza lipsei materiei prime

Producătorii tradiţionali de muştar de Dijon, un renumit produs francez, sunt în mare dificultate, după ce prețurile la semințele de muștar au crescut de câteva ori, în ultimii ani, și mai mult decât atât, nu există ofertă pe piață. Este un caz clasic al dificultăţilor de aprovizionare la nivel mondial, informează AFP.

„În 2021-2022, estimăm că producţia de seminţe de muştar a scăzut cu aproape 28% în Canada (primul producător mondial). În consecinţă, preţul mediu ar urma să se dubleze în 2020-2021, până la un record de 1.700 de dolari (1.510 euro) pe tonă”, arată cel mai recent raport al Ministerului canadian al Agriculturii.

Atunci când Canada are probleme, și regiunea Bourgogne din Franţa, aflată la o distanţă de 7.000 de kilometri, suferă. Aici se găsesc majoritatea producătorilor de muştar, a căror activitate depinde în mare parte de fermierii canadieni care asigură sămânța.

„Suntem într-o criză fără precedent în ultimii 25 de ani”, susţine Christophe Planes, director de vânzări pentru Franţa la “Reine de Dijon”, al treilea producător francez de muştar, o filială a grupului german Develey.

„Preţul seminţelor s-a mărit de trei sau patru şi în curând poate de cinci ori. În plus, nu există ofertă. Există o reducere de aproximativ 50% a ofertei de seminţe. În consecinţă, producţia noastră este mai mică cu 50%”, arată Christophe Planes.

„În mod normal, liniile noastre funcţionează timp de 120 de ore pe săptămână. În prezent suntem la o medie de 60 de ore”, declară și Marika Zimmermann, director de producţie la “Reine de Dijon“.

În încercarea de a găsi o soluţie, producătorii francezi ar dori să îşi limiteze dependenţa de Canada, principalul furnizor de seminţe de muştar, şi să extindă cultivarea seminţelor de muştar în regiunea Bourgogne.

Foarte greu de realizat, însă. În ciuda eforturilor de relansare, cultivatorii locali suferă din cauza încălzirii climei care „de 3-4 ani provoacă o creştere a populaţiei de insect. Uneori nu producem nimic. Iar filiera noastră nu are voie să folosească insecticide, care sunt autorizate în Canada”, spune Fabrice Genin, producător de seminţe de muştar şi preşedintele Asociaţiei producătorilor de seminţe de muştar din Bourgogne (APGMB).  

Drept urmare, producţia de seminţe de muştar în Bourgogne s-a redus la o treime în decurs de trei ani, de la 12.000 de tone până la 4.000 de tone în 2021, în condiţiile în care producătorii de muştar au nevoie de16.000 de tone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Rezultatul anchetei: UMB-ul a săpat un drum la jumătate de metru...

Rezultatele primei etape a anchetei desfășurate în urma tragicului incident de miercuri spre joi, în care patru persoane au murit și alte cinci au...