Probleme și context: De ce avem mulți muncitori asiatici pe Litoral

A devenit aproape un obicei ca, de ceva timp, la început de sezon estival, patronatele din turism să spună că pe litoral este criză de lucrători în restaurante, terase și hoteluri. Ca o soluție de urgență, patronii se orientează către muncitori asiatici.

Specialiștii în turism spun că totul vine în contextul în care cererile pentru vacanțe la mare sunt în creștere față de anul trecut. Dar, de fapt, problema s-a cumulat cu criza de personal din HoReCa care âncepuse deja pe la finele anului 2019.

Prețuri mai mari la masă și cazare pentru turiștii care ajung vara aceasta pe litoral. Scumpirile vin pe fondul unor creșteri de prețuri la materii prime și la carburanți, spune Ion Biriș, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor, potrivit Europa FM.

S-au reorientat profesional

„Sunt materii prime și unele din ele s-au scumpit și cu peste 50%, dar nu am avut ce face. O mare parte din această scumpire s-a regăsit în prețul nostru de vânzare către clienți, dar nu am sesizat o reacție din partea clienților”, a spus Ion Biriș.

De asemenea, patronatele se confruntă și cu o lipsă acută de personal, atât în hoteluri cât și în cafenele și restaurante. Ion Biriș spune că foarte mulți lucrători s-au reorientat profesional în ultimii doi ani, marcați de pandemia de COVID-19, iar interesul pentru munca pe litoral a scăzut.

„Este principala problemă cu care se confruntă toată lumea. În momentul de față sunt locații, puncte de vânzare pe care nu le deschidem pentru că efectiv nu avem cu cine”, a adăugat Ion Biriș. Președintele HORA spune că nici măcar eventuale creșteri de salarii nu ii conving pe oameni să revină pe pe litoral, unde volumul de muncă este foarte mare în lunile iulie și august.

Curg rezervările, dar…

„Nu ajungem în momentul în care interviurile să ajungă și să nu ne înțelegem la bani. Nu există interes”, a mai spus Ion Biriș. Antreprenorii de pe litoral s-au reorientat către muncitori din Asia, al căror număr a crescut față de alți ani.

Anul acesta pe litoral sunt așteptați mai mulți turiști față de anul trecut, acest lucru fiind reflectat în numărul mare de rezervări, a mai adăugat Ion Biriș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...