Producătorii români se tem că Guvernul le va pune în cârcă ieftinirea alimentelor

Publicat: 21 iun. 2023, 11:30, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Producătorii români se tem că Guvernul le va pune în cârcă ieftinirea alimentelor

Intenția noului Guvern condus de Marcel Ciolacu de a plafona adaosul comercial la alimente a stârnit îngrijorarea reprezentanţilor Federației Pro Agro, care se tem că ieftinirea va duce la împovărarea producătorilor români.

Membrii Federației îi cer premierului să participe la discuţiile referitoare la preţurile alimentelor de bază, în condițiile în care marea lor temere este că o eventuală scădere a preţurilor la alimente va fi suportată de către producători.

„Federaţia Naţională Pro Agro îşi manifestă îngrijorarea în contextul discuţiilor viitoare între Guvern şi reprezentanţii retailului cu privire la preţurile practicate de aceştia la alimentele de bază. Considerăm că la aceste discuţii trebuie să participe în mod obligatoriu şi reprezentanţii organizaţiilor reprezentative din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe. De asemenea, considerăm că o asemenea discuţie trebuie tratată cu maximă importanţă şi maturitate, întrucât este una foarte sensibilă existând încercări similare de reducere a preţurilor iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România deşi tocmai aceştia ar fi trebuit să fie protejaţi”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Ionel Arion, preşedintele Pro Agro, şi trimisă premierului Marcel Ciolacu.

Membrii federaţiei susțin că din componenţa preţului de vânzare la raft a produselor agro alimentare, costul de achiziţie de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producţie al produselor, acesta vânzând în pierdere ca urmare a poziţiei dominante a retailului, care reprezintă 85% din comerţul modern.

„În aceste condiţii, având în vedere experienţe similare precum reducerea preţului la lapte, ne manifestăm îngrijorarea că o eventuală scădere a preţurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători şi implicit de către bugetul de stat, afectate fiind fermele comerciale care sunt contributori la buget. Menţionăm că este specific actului de comerţ dezechilibrat în favoarea retailului, ca orice reducere sau plafonare a adaosului comercial să fie în fapt trecută în sarcina producătorului, ori acesta vinde deja în pierdere. Pentru aceste motive insistăm ca la masa acestor discuţii să participe şi reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare, riscul ca reducerile să fie suportate de aceştia din urmă este unul neacceptabil”, se mai arată în comunicat.

Premierul Marcel Ciolacu a avut marţi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din sectorul alimentar, discuţiile fiind axate pe stabilirea unui mecanism funcţional agreat între Guvern şi mediul privat pentru reducerea preţului la produse alimentare de bază.