În România producția de autoturisme a scăzut cu 11% în ianuarie

În ianuarie 2021, au fost produse în Romania 38.431 autoturisme, o scădere cu 10.71% față de ianuarie 2020 când s-au produs 43.043 unități. Dintre acestea 19.809 unități au fost produse în uzina Dacia de la Mioveni și 18.622 unitati de uzina Ford de la Craiova.

Dincolo de efectele pandemiei, piața auto e afectată și de criza de microprocesoare, mulți producători auto, precum Dacia, Volkswagen, Toyota, Ford, Audi, Honda sau Mazda, au anunțat că sunt nevoiți să reducă temporar producția din cauza penuriei de microprocesoare.

Componentele minuscule, dar esențiale, sunt produse mai ales în Taiwan și în China, dar mai mulți factori au făcut ca industria auto să nu mai poată cumpăra de la furnizori suficiente chip-uri care urmau să fie puse pe diversele sisteme ale mașinii. Criza are efecte și în România unde Dacia a oprit trei zile producția. Procesoarele sunt folosite în diverse sisteme ale mașinii, cum ar fi cel de frânare sau la componentele de siguranță.

Cum mașinile devin tot mai ”high-tech” de la an la an, nu este de mirare că sunt necesare tot mai multe cip-uri. Problema este că aceleași companii care produc cip-uri pentru industria auto, produc și pentru companiile care scot pe piață cele mai vândute gadget-uri.

Au fost afectați și furnizori mari de componente auto care livrează constructorilor auto piese și ansamble ce conțin microcip-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole