Prof. dr. Liana Gheorghe: Depistate la timp, hepatitele virale pot fi tratate cu rată de vindecare sau control în 95-100% din cazuri

În funcție de gen, prevalența hepatitei B este mai mare în rândul bărbaților față de femei, situația fiind inversă în privința hepatitei C,  subliniază prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie. managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD de testare gratuită.

Din cele peste  50.000 de persoane testate pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B sau C, în cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD, 1.209 persoane au fost depistate pozitiv.

Dintre persoanele depistate pozitiv – 730 sunt infectate cu virusul hepatitic B, 468 cu virusul hepatitic C şi 11 persoane care au coinfecţie B plus C.

Din totalul persoanelor testate, 31.790 au fost femei şi 19.634 bărbaţi.
Rezultatele testelor mai indică faptul că, în funcţie de gen, prevalenţa hepatitei B este mai mare în rândul bărbaţilor, respectiv 1,71% faţă de femei, unde este 1,24%. În cazul hepatitei C: prevalenţa în rândul femeilor este 1,17%, iar în cazul bărbaţilor este de 0,49%.

Pacienţii depistaţi pozitiv în urma efectuării testelor rapide în cabinetele de medicină de familie beneficiază de investigaţii medicale, stadializare şi indicaţie terapeutică într-unul dintre Centrele de Prevenţie înfiinţate prin proiect în cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Din totalul celor 1.209 pacienţi depistaţi pozitiv prin programul de testare, 706 au ajuns deja într-unul dintre centrele de prevenţie.

„Hepatitele virale reprezintă una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică din România, atât prin prevalenţă, cât şi prin consecinţele pe termen lung: ciroza hepatică şi complicaţiile ei, insuficienţa hepatică, cancerul hepatic şi nevoia de transplant hepatic. Testarea salvează vieţi. Depistate la timp, hepatitele virale pot fi tratate cu rată de vindecare sau control susţinut în 95-100% din cazuri”, subliniază prof. dr. Liana Gheorghe.

În acest moment, programul de testare se derulează în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Dolj şi Olt, testarea se face în cabinetele medicilor de familie afiliaţi, prin teste rapide omologate la nivel internaţional. Rezultatele se obţin în 15 minute de la efectuarea testului. În luna mai, programul de testare va fi lansat şi în judeţele Prahova şi Mehedinţi.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Alegeri prezidentiale, in septembrie

România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu

Se împlinesc 20 de ani de când România este țară membră NATO. Cu ocazia acestei zile, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe rețelele...
Cine va putea beneficia de noul tip de concediu plătit în Romania?

Cine va putea beneficia de noul tip de concediu plătit în Romania?

Camera Deputaților dezbate un proiect de lege care promite să redefinească drepturile angajaților care aleg să participe la studii clinice. Camera Deputaților, prin Comisia pentru...