Prof. univ. dr. Mihai Berteanu: Reabilitarea medicală este logică, o necesitate și un drept al persoanei

Publicat: 16 oct. 2022, 15:12, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. univ. dr. Mihai Berteanu: Reabilitarea medicală este logică, o necesitate și un drept al persoanei

Potrivit prof. univ. dr. Mihai Berteanu, ”intervenția de a reabilita persoana este nu numai logică, ci este o necesitate și nu în ultimul rând un drept al persoanei – conform OMS și Convenției ONU a Drepturilor Oamenilor cu Dizabilități”.

În acest sens, prof. univ. dr. Berteanu a propus ca reabilitarea medicală să fie inclusă în Strategia Națională de Sănătate 2022-2030.

„Orice afecțiune cronică sau accident sever duce la pierderea unor abilități, ceea ce determină un grad mai mare sau mai mic de dizabilitate; pe cale de consecință, intervenția de a REabilita persoana este nu numai logică, ci este o necesitate și nu în ultimul rând un drept al persoanei – conform OMS și Convenției ONU a Drepturilor Oamenilor cu Dizabilități. Reabilitarea va ajuta persoana să ducă o viață independentă, să se reintegreze în familie și în societate și să se bucure de o calitate bună a vieții. Din acest motiv, am propus ca Reabilitarea Medicală să fie inclusă în Strategia Națională de Sănătate 2022-2030”, a anunțat prof. univ. dr. Mihai Berteanu, președinte al Societății Române de Reabilitare, la al 45-lea Congres Național de Reabilitare Medicală (13-15 octombrie).

Imposibilul poate deveni posibil

Prof.univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF ”Carol Davila”, subliniază că, în prezent, sunt tehnologii cu ajutorul cărora mulți pacienți se pot reintegra socio-profesional.

„Medicina de prevenție are un rol definitoriu în societate, de aceea dezvoltarea ei este un lucru absolut obligatoriu. La începutul secolului, progresul tehnologic era imposibil de prevăzut, dar iată că în prezent avem acces la invenții și tehnologii care ne ajută să redăm independența pacienților și posibilitatea unei reintegrări socio-profesionale cât mai rapide. Datorită procesului de reabilitare, imposibilul poate deveni posibil. De aceea, trebuie să punem accentul pe un management eficient și pe echipe multidisciplinare”, a precizat prof. univ.dr. Viorel Jinga la același eveniment.