Profesor la Universitatea din San Francisco: Cei care poartă mască par să dezvolte forme mai ușoare de COVID-19

Cu mască, oamenii par să dezvolte forme mai puțin grave ale bolii. E părerea medicului Monica Gandhi. Ea este specialist în boli infecțioase și profesor la Universitatea din San Francisco (California).

De asemenea, Monica Gandhi mai consideră că în locurile în care majoritatea oamenilor au respectat purtarea măștilor, persoanele infectate par considerabil mai puțin susceptibile să dezvolte o formă severă a bolii. Aceasta în comparație cu cei care lucrează în locuri unde portul măștilor e mai puțin generalizat, după cum a comentat în The Conversation.

Masca asigură o doză virală mai mică

Gandhi și colegii ei au publicat, în sensul celor de mai sus, o analiză în Journal Of General Internal Medicine. Potrivit acestora, dacă particulele infectate reușesc să treacă de mască, acestea aduc o doză virală mai mică. „Dacă doza inițială de virus este scăzută, sistemul imunitar este capabil să controleze virusul prin utilizarea unor măsuri mai puțin drastice. În acest caz, persoana are mai puține simptome”. Argumentele prezentate de echipa Monicai Gandhi nu au fost demonstrate. „Dar par coerente”, spune Véronique Merle, profesor de sănătate publică din Franța. În primul rând, masca filtrează particulele – la diferite niveluri, desigur, în funcție de tipul de fabricație (FFP2, chirurgical, țesătură etc.). „Acționează ca un scut, dacă este purtată corect”, potrivit specialistului.

Măștile pot proteja și persoanele sănătoase

După cum bine se știe, începând cu 5 iunie Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat purtarea măștilor pentru a reduce răspândirea SARS-CoV-2. Cercetătorii au demonstrat că aceste protecții împiedică bolnavii de Covid-19 să răspândească germenii prezenți în tractul respirator. Unii oameni de știință merg acum mai departe, considerând că măștile pot proteja și persoanele sănătoase care le poartă.

După parcurgerea analizei Monicai Gandhi, epidemiologul Antoine Flahault, director al Institutului pentru Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, consideră, de asemenea, că este necesar să „relativizăm nivelul dovezilor științifice disponibile, care se bazează în principal pe datele de laborator și nu pe viața reală ”. „Dar, după părerea mea, sunt suficiente pentru a deduce că masca protejează.”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...