Program: Câte 15 000 de euro pentru românii care vor să-și eficientizeze energetic locuința

Ministerul Mediului a lansat oficial Programul de finanțare Casa Eficientă Energetic. Programul care are un buget de 430 de milioane de lei are ca scop reducerea consumului de energie din casele românilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Programul va fi disponibil pentru 9 000 de proprietari de case din România.

Românii care vor beneficia de acest program se pot bucura cu alt cuvinte de creșterea eficienței energetice și/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuințele unifamiliale existente, situate într-un imbobil-construcție având regim de înălțime de cel mult 3 nivele.

Beneficiarii proiectului pot primi o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro(aproximativ 70.000 de lei). Suma este finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin AFM.

Finanțarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma menționată, respectiv 15.000 de euro.

„Casa Eficientă energetic este unul din programele la care țin foarte mult și care va ajuta foarte mult și populația, și economia, și mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereții exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiș. Se știe că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie și cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar și una economică și socială: o astfel de investiție duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie și, implicit, la scăderea consumului național de energie”, spune ministrul Costel Alexe.

Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficientă Energetic

  • instalarea de ferestre izolante
  • izolarea acoperișului, a pereților exteriori
  • montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi

Pentru ca proiectul să fie eligibil condiția este ca eficiența energetică a locuinței să crească cu cel puțin o clasă energetică după implementarea acestuia.

Pașii pentru cei interesați de program

Cei interesați de acest program vor trebui să depună online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde va fi realizată lucrarea

După ce cererea va fi acceptată, proprietarii locuințelor vor primi un număr unic de înregistrare și vor avea la dispoziție 15 de zile pentru a depune dosarul investiției.

După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.

La finalul lucrărilor AFM decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...