Programele de investiții pentru zona montană, un fiasco. Până și Daea este dezamăgit

Publicat: 23 ian. 2023, 14:54, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Programele de investiții pentru zona montană, un fiasco. Până și Daea este dezamăgit

Programele pentru înfiinţarea stânelor și a centrelor de colectare și prelucrare în zona montană pentru care s-a alocat un buget de circa 220 milioane lei de la stat sunt departe de a stârni interesul la care se aștepta toată lumea în rândul fermierilor.

Pe de altă parte, este și de înțeles, în contextul în care producătorii au avut la dispoziție foarte puțin timp, undeva la o lună, practic, pentru a putea depunee dosarele

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a declarat în urmă cu câteva zile dezamăgit de rezultatele programului la Bistrița și a anunțat că vor mai fi organizate și alte sesiuni pentru fermierii care nu au reușit să depună actele, anul trecut.

La finele anului 2022, erau declarate eligibile doar 165 de proiecte pentru cele trei programe lansate de Daea. Acestea vizează înfiinţarea stânelor, a centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană, precum și a centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană. Ori 165 de proiecte este mult prea puțin pentru așteptările ministrului Petre Daea.

 „Din punctul meu de vedere, sunt puţine, pentru că aici trebuia să avem cu miile, dar este şi bucuria aceasta de început, că am reuşit ca în 2-3 luni de zile să facem ceea ce nimeni nu credea, dar dorinţa de a face şi dragostea faţă de acest domeniu te împinge să faci eforturi pe care să le materializezi în asemenea contracte. Spuneam puţine pentru că nevoia e mult mai mare. Trei ani de zile am pierdut timpul, nu am făcut nimic. Încercăm să facem şi alte sesiuni pentru a putea să vină şi alţi posibili beneficiari. Avem şi noi interesul, au şi ei dorinţa de a face ce trebuie, astfel încât ei să câştige şi noi să ne bucurăm de rezultatul muncii lor prin punerea pe masa consumatorilor a produselor obţinute în aceste zone, foarte valoroase şi de bună calitate”, a declarat ministrul Petre Daea  în urmă cu câteva zile la Bistrița-Năsăud.

Cele trei programe de investiții s-au derulat până la sfârșitul anului 2022, iar plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023, anunța Ministerul Agriculturii în octombrie 2022.

Crescătorii de animale și producătorii agricoli au putut lua finanțare pentru a înființa un centru de colectare, finanțarea nerambursabilă oferită de stat având o intensitate de 90% din valoarea totală maximă eligibilă, în timpce pentru cei care au dorit să înființeze o stână montană sau un centru integrat de colectare-prelucrare, procentul a fost de 50%.

Principala condiție de eligibilitate a fost ca investiția să fie realizată în zona montană de către solicitanți care desfășoară activități în domeniul agricol și/sau industrie alimentară, iar în funcție de programul accesat există și condiții specifice.

Citeste si Exclusiv. Investiții pentru zona montană, pe repede înainte. Un program MADR cu “dedicație”?