Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul lui Predoiu care prevede folosirea interceptărilor ca mijloace de probă

Publicat: 17 nov. 2020, 20:30, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul lui Predoiu care prevede folosirea interceptărilor ca mijloace de probă
Catalin Predoiu

Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul de lege care prevede ca înregistrările ”rezultate din activităţile specifice serviciilor de informaţii” pot fi mijloace de probă în procesul penal, cu condiţia ca prin lege să fie reglementată o procedură clară şi adecvată, care să permită verificarea efectivă a legalităţii lor, atât a mijlocului de probă, cât şi a procedeului probatoriu prin care au fost obţinute. Printre inițiatorii propunerii legislative se află și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, iniţiată de deputaţii PNL Cătălin Predoiu, Gabriel Andronache şi Cristina Trăilă.

Fiindcă termenul pentru dezbatere și vot final a fost depășit în 12 noiembrie, proiectul de lege se consideră adoptat. El va intra în dezbaterea Senatului care este for decizional.

Potrivit proiectului, „datele şi informaţiile de interes pentru securitatea naţională, rezultate din activităţile autorizate, dacă indică pregătirea sau săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, sunt reţinute în scris şi transmise organelor de urmărire penală, potrivit art. 61 din Codul de procedură penală, însoţite de mandatul emis pentru acestea, la care se adaugă propunerea de declasificare, după caz, totală sau în extras, potrivit legii, a mandatului. Convorbirile şi/sau comunicările interceptate, redate în scris, şi/sau imaginile înregistrate se transmit organelor de urmărire penală în integralitate, însoţite de conţinutul digital original al acestora. Dispoziţiile art. 143 alin. 3 şi 4 şi art. 146 din Codul de procedură penală se aplică în mod corespunzător”.

Totodată, proiectul mai prevede că „dacă înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii, care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului, efectuate cu respectarea prevederilor prezentei legi, sunt folosite ca mijloace de probă în procesul penal, legalitatea acestora şi a procedeelor probatorii prin care înregistrările au fost obţinute se verifică, în procedura de cameră preliminară, de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia îi revine, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă”, conform Agerpres.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută la Senat, care este Cameră decizională.