Proiect adoptat în Senat: Acordarea unor drepturi persoanelor persecutate pe motiv politic, de dictatura instaurată în 1945

Publicat: 08 feb. 2022, 11:44, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Proiect adoptat în Senat:  Acordarea unor drepturi persoanelor persecutate pe motiv politic, de dictatura instaurată în 1945

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect privind completarea Decretului – Lege nr.118 din 30 martie 1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi a celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea unor drepturi cu caracter reparatoriu acordat persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată începând cu data de 6 martie 1945, eliminarea inegalităţilor, respectiv soluţionarea discriminării existente în legea actuală între copilul biologic al celui decedat şi copilul crescut in familie de acesta, provenind biologic dintr-o relaţie, căsnicie anterioară a soţului/soţiei, se arată în raportul de admitere întocmit de Comisia pentru familie la proiectul iniţiat de parlamentari UDMR, PNL, PSD, USR şi minorităţi.

Este vorba de un impact aproximativ de 150 de persoane

Această iniţiativă legislativă cred că trebuie votată de toată lumea, vine să corecteze, să facă o reparaţie privind o discriminare rămasă în actuala lege privind urmaşii victimelor comunismului, foştilor deţinuţi politic, a oamenilor decedaţi din cauza agresiunii sistemului. Iniţiativa vine să deschidă, de fapt, drepturile, beneficiile pe care urmaşii le primesc şi copiii lor nebiologici ai victimelor comunismului (…). Aşadar, trebuie să votăm această lege, este vorba de un impact aproximativ de 150 de persoane, dar repară o inechitate care exista în forma actuală. Grupul USR PLUS va vota pentru„, a precizat în plen senatorul USR PLUS Irineu Darău.

Senatul este prima Cameră sesizată.