Proiect de lege pentru amnistierea unor obligaţii fiscale stabilite de ANAF. Sunt vizate diurnele șoferilor de TIR

Liberalii propun o initiative legislativă de amnistiera a unor obligaţii fiscale stabilite de ANAF din cauza unor interpretări arbitrare a legii. Din această cauză anumite forme de plată către angajaţi au fost impozitate precum veniturile din salarii.

Este vorba despre forme de plată precum indemnizaţiile de detaşare, indemnizaţiile de delegare, prestaţiile suplimentare şi indemnizaţiile specifice detaşării transnaţionale.

Aceste forme de plată se întâlnesc la românii care lucrează în ţară sau în străinătate şi sunt angajaţi la firme de transport, firme care oferă servicii de construcţii, montaj, antrepriză asistenţă tehnică etc precum şi în agenţii de muncă temporare din România care recrutează persoane care apoi muncesc în alte ţări”, susține deputatul PNL Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci.

Am propus şi crearea unui regim fiscal unitar pentru indemnizaţiile de detaşare, indemnizaţiile de delegare, prestaţiile suplimentare ş.a. forme de plată, pentru a ne asigura că astfel de interpretări arbitrare să nu mai existe. Vom avea un regim fiscal unitar pentru toate veniturile destinate compensării dezavantajelor cauzate de toate formele de deplasări in ţara sau străinătate ale angajaţilor prevăzute de legislaţia muncii indiferent dacă se numesc indemnizaţii sau altfel. Scopul proiectului este acela de stabili prevederi clare, certe  pentru a evita pe viitor interpretarea arbitrară a legii”, a adăugat Huţucă.

Proiectul de lege stabileşte că ANAF nu mai poate reîncadra aceste sume distribuite angajaţilor care se deplasează în ţară sau în străinătate, considerându-le venituri din salarii şi impunându-le cu impozit pe venit şi contribuţii decât ca urmare a unor constatări a Inspecţiei Muncii care stabileşte o altă încadrare juridică pentru aceste forme de indemnizaţie.

În plus, legea stabileşte un plafon neimpozabil pentru astfel de indemnizaţii sau sumă de aceeaşi natură acordate angajaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...