Proiectele de construcţie de case şi vile au consemnat cel mai important avans în prima jumătate a anului (analiză)

Numărul proiectelor de construcţii noi active în primul semestru din 2022 în România a crescut în toate domeniile, cu excepţia clădirilor de birouri, care au înregistrat o scădere de 13% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, relevă o analiză realizată de o companie care activează în piaţa de profil.

Numărul de proiecte noi identificate în prima jumătate a acestui an a crescut cu 18% pe segmentul case unifamiliale şi vile, cu 13% pe segmentul clădiri de birouri, cu 11% pe industrial şi retail modern, cu 4% pe segmentul blocuri şi ansambluri imobiliare şi cu 3% pe segmentul pensiuni şi hoteluri, potrivit analizei IBC Focus.

Investiţiile private reprezintă 71% din totalul proiectelor de construcţii active în primul semestru din 2022, iar valoric sunt estimate la 41% din totalul investiţiilor. Investiţiile publice reprezintă 29% din numărul de proiecte monitorizate, însă valoric au o pondere de aproape 60% din valoarea estimată a tuturor proiectelor.

Proiectele rezidenţiale şi industriale sunt cele mai numeroase şi reprezintă jumătate din totalul proiectelor de construcţii identificate în primul semestru. În primele 6 luni ale anului 2022 au fost monitorizate 22.629 de proiecte, cu o suprafaţă desfăşurată estimată de 59 milioane de metri pătraţi. Cele mai multe proiecte şi lucrări de construcţii au fost identificate în judeţele Bucureşti-Ilfov (2288), Cluj (1754), Timiş (1734), Bihor (1347), Constanţa (1346) şi Iaşi (1073).

„Cea mai mare creştere numerică din 2022 o remarcăm în construirea de case şi vile (+18%) care poate fi explicată prin nevoia de spaţiu locuit mai generos pentru beneficiari şi datorită modului de lucru remote care permite beneficiarilor să nu mai fie legaţi de proximitatea locului de muncă. Astfel, mulţi sunt dispuşi să construiască de la zero case cu spaţii mai generoase dar în proximitatea oraşelor (suburbii) faţă de apartamentele propuse de dezvoltatori în locaţii mai centrale. Investiţiile industriale continuă să fie pe o tendinţă de creştere accelerată şi am constatat o creştere de 11% a numărului de proiecte în acest semestru faţă de perioada similară a anului trecut”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Rezidenţialul mare (blocuri şi ansambluri rezidenţiale) include 4342 de proiecte, potrivit datelor companiei. Bucureştiul conduce detaşat în preferinţele dezvoltatorilor din domeniul rezidenţial iar următoarele judeţe preferate de dezvoltatorii imobiliari sunt Constanţa şi Timiş.

Pe zona proiectelor rezidenţiale mici (case şi vile), compania a identificat peste 5700 de proiecte în 2022, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Podiumul este completat de sectorul industrial, cu doar o treime din numărul proiectelor rezidenţiale, şi de investiţiile de tip hotel&relaxare, care arată că turismul şi-a revenit după perioada de vârf a pandemiei, iar interesul investitorilor începe să prindă avânt din nou.

Bihor, Ilfov şi Cluj sunt judeţele în care sunt concentrate cele mai multe investiţii dintre cele 4080 proiecte de tip industrial.

Potrivit analizei, 49% din aceste investiţii monitorizate se află în stadiul de autorizare şi proiectare, iar 76% din investiţiile monitorizate reprezintă construcţii noi, în timp ce restul sunt reprezentate de reparaţii, renovări şi extinderi.

Mai mult de jumătate dintre şantierele de case monitorizate în acest an se realizează în regie proprie, ceea ce înseamnă că beneficiarii îşi asumă o mare parte din rolul unui constructor în achiziţia materialelor şi a subcontractorilor, subliniază sursa citată.

Pe zona de birouri, comercial şi retail, IBC Focus a identificat 4129 de proiecte în zonele cu activitate economică ridicată: Bucureşti, Ilfov, Timiş, Cluj, Constanţa, Iaşi.

Pe zona de investiţii în construirea de noi hoteluri şi pensiuni (1203 proiecte), investitorii au preferat îndeosebi judeţul Constanţa însă este remarcată şi evoluţia judeţului Tulcea care concentrează 71 de investiţii în turism.

Pe zona clădirilor guvernamentale, sunt raportate 1082 de investiţii. Din cele 1263 de investiţii educaţionale, doar 461 (36%) reprezintă investiţii noi. Restul sunt reparaţii şi modernizări.

În plus, dintre cele 742 de proiecte de construcţii în domeniul medical, 240 sunt realizate cu fonduri private, iar restul cu fonduri publice. De asemenea, 336 din cele 742 de investiţii identificate sunt investiţii noi (46%), construite de la zero.

„Deşi numeric nu sunt cu mult mai multe faţă de restul investiţiilor, lucrările de infrastructură şi utilităţi (2648 de proiecte) sunt estimate la 98 de miliarde de lei şi reprezintă valoric circa 40% din totalul investiţiilor monitorizate de IBC Focus în primele 6 luni ale acestui an. De asemenea, aceste investiţii au în general şi cea mai lungă durată de execuţie”, arată analiza.

IBC Focus monitorizează şantierele şi proiectele de construcţii din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...