Proiecția filmului Tinerețea unui dictator despre ascensiunea lui Ceaușescu are loc la Galați

Publicat: 15 nov. 2022, 09:31, de Sorin Costea, în Cultură , ? cititori
Proiecția filmului Tinerețea unui dictator despre ascensiunea lui Ceaușescu are loc la Galați
Tinerețea unui dictator

La Galați va avea loc vineri proiecția filmului „Tinerețea unui dictator”, care descrie drumul parcurs și transformarea tânărului Nicolae Ceaușescu dintr-un simplu ucenic într-un atelier de cizmărie în șeful unui regim politic criminal.

Deși încă nu a fost lansat în țară, filmul „Tinerețea unui dictator” a obținut deja o distincție la o competiție internațională, regizorul Andy Lupu fiind premiat la Categoria „Best European Director” la ediția din această vară a competiției „London Director Awards”.

Proiecția de vineri va fi urmată de discuții cu regizorul și actorii filmului, doi dintre membri echipei fiind gălățeni. Regizorul și scenaristul Andy Lupu a fost jurnalist la un cotidian din oraș iar unul dintre protagoniștii filmului este actorul Cristian Gheorghe, de la Teatrul „Fani Tardini” din Galați.

Pelicula este o ficțiune istorică inspirată din evenimente reale. Scenariul începe cu plecarea lui Nicolae din Scornicești și se încheie cu momentul în care el ajunge numărul unu în partidul unic, PCR. „Practic, e drumul lui de la cizmărie la politică”, spune scenaristul și regizorul filmului, Andy Lupu,

Este un film care se adresează deopotrivă tinerilor care nu au trăit în timpul comunismului, dar și celor care au experiențe directe cu acea perioadă.

„Este și un eseu politic care explică natura interlopă a regimului comunist”

Narațiunea este construită din punctul de vedere al comuniștilor, iar perspectiva este una inedită, care înfățișează culisele plămădirii unei mișcări comuniste formate în vremuri tulburi și violente.

„Filmul are mai multe niveluri. Avem, desigur, un prim nivel istoric. Apoi, filmul poate fi privit, interpretat, înțeles în alte multe chei. Este și un eseu politic care explică natura interlopă a regimului comunist. Există teme arhetipale ce țin de condiția umană: supraviețuirea, destinul, sacrificiul, dragostea, prietenia. Sunt convins că fiecare spectator va găsi ceva special în această poveste”, spune regizorul Andy Lupu.

Filmul este o coproducție România – Moldova – Germania – Elveția

Producătorii filmului sunt Casa de producție TVR, Comunicator Media din România și All Media din Republica Moldova, la aceștia adăugându-se doi co-producători, Nic Cantuniar din Germania și Michel Heitzmann din Elveția.

În distribuția principală sunt actori tineri: Vlad Bîrzanu (Nicolae Ceaușescu), Flavia Giurgiu (Elena Ceaușescu), Lari Giorgescu (Regele Mihai), Gheorghe Gheorghiu Dej, mentorul lui Nicolae fiind jucat de Igor Chistol din Republica Moldova. Tot din Moldova este și directorul de imagine Roman Canțîr.

Filmul va fi lansat în România în această toamnă. În țară, filmul „Tinerețea unui dictator” a mai fost proiectat la București International Film Festival.

Andy Lupu a scris, a regizat și a produs seriale de televiziune printre care „În derivă (HBO), „Clanul Sprânceană și „Martor fără voie (Antena 1) și documentarele „Puterea Râsului” și „Ardeleni la Auschwitz (TVR).