Proiectul legii CSM, dezbătut în Comisia pentru legile Justiţiei; raportul, amânat pentru săptămâna viitoare

Publicat: 06 oct. 2022, 18:30, de Ziarul Puterea, în POLITICĂ , ? cititori
Proiectul legii CSM, dezbătut în Comisia pentru legile Justiţiei; raportul, amânat pentru săptămâna viitoare
Camera Deputaților

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a dezbătut, joi, proiectul privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), adoptat de Camera Deputaţilor pe 20 septembrie, urmând ca săptămâna viitoare să fie dat raportul necesar dezbaterii în plenul Senatului.

Amânarea raportului are drept cauză necesitatea unor corelări între articolele proiectului, ca urmare a integrării unor noi amendamente în actul normativ.

Unul dintre amendamentele adoptate elimină din forma actului normativ adoptat de Camera Deputaţilor exercitarea de către procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ sau de către preşedintele ÎCCJ a acţiunii disciplinare în cazul abaterilor abaterilor săvârşite de procurori/judecători, această acţiune revenindu-i doar Inspecţiei Judiciare.

„În vederea exercitării acţiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetării disciplinare prealabile de către Inspecţia Judiciară. (…) Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători şi procurori se exercită de către Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar”, se arată în amendamentul adoptat de Comisia specială şi propus de grupurile parlamentare ale PNL, PSD, UDMR şi minorităţi.

Un amendament al deputatului neafiliat Dumitru Coarnă adoptat de Comisie prevede că „funcţiile de conducere deţinute de judecătorii sau procurorii aleşi ca membrii ai CSM încetează de drept la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial”, eliminând din forma Camerei Deputaţilor posibilitatea ca, la încetarea mandatului de membru CSM, magistratul să revină în funcţia de conducere deţinută anterior.

Potrivit proiectului, adoptat de Camera Deputaţilor, membrii CSM se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de preşedintele României, cu o vechime de cel puţin 7 ani în funcţia de judecător sau procuror definitiv şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, cu excepţia situaţiei în care a intervenit radierea sancţiunii.

După adoptarea raportului, proiectul legii CSM va intra în dezbaterea Senatului, for decizional în acest caz.