Proiectul pilot de irigații prin refolosirea apelor uzate din Buzău, în atenția Comisiei Europene

Publicat: 21 nov. 2023, 16:45, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Proiectul pilot de irigații prin refolosirea apelor uzate din Buzău, în atenția Comisiei Europene

Atenția Comisiei Europene a fost captată de un proiect ingenios care vizează implementarea unui sistem de irigații pe o suprafață de peste 25.000 de hectare, cu utilizarea apei epurate provenite de la stația de epurare din municipiul Buzău.

Prin intermediul acestui sistem de irigații, inspirat din Israel, orașul va putea optimiza utilizarea resurselor de apă și dezvolta un tip de agricultură sustenabil.

Rolul acestui proiect a fost subliniat de către secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, în cadrul unei conferinţe privind „Impactul economiei circulare asupra sectorului apei în România” desfăşurată la Primăria Municipiului Buzău.

„Încet, încet şi apa este privită ca o resursă care trebuie reutilizată. Am avut o deplasare cu un grup interministerial în Israel, sigur, înainte de începerea conflictului, care este o ţară care face pionierat în ceea ce înseamnă reutilizarea apelor uzate în agricultură. Municipiul Buzău a stârnit interesul la nivelul Comisiei Europene, la Bruxelles.

Chiar dacă este un proiect în pregătire, chiar dacă discutăm de planificare, faptul că există dorinţa de a lansa un astfel de proiect a stârnit interesul Comisiei Europene pentru că vor să ne vadă că ne mişcăm şi în această direcţie … Acesta este rolul Buzăului, să ne ofere inspiraţie şi o direcţie, mai ales pentru comunităţile, altele decât marile centre urbane, cum este Bucureştiul, să ofere inspiraţie comunităţilor locale din România”, a declarat secretarul de stat Roxana Mînzatu.

Prin reutilizarea apei, cheltuielile cu procesele de epurare biologică a apei ar scădea semnificativ.

„Din păcate, secetă există aproape în fiecare an şi foarte rar mai plouă. Noi dăm de la staţia de epurare a municipiului Buzău 10 milioane de metri cubi de apă, 3.000 de Megawaţi consumaţi. Apa aceea trebuie să îndeplinească condiţii, această apă o dăm în râul Buzău, râul Buzău în Siret, din Siret în Dunăre şi din Dunăre în Marea Neagră. Această apă este aruncată la propriu pe ‘Apa Sâmbetei’.

De aici a apărut această idee de a utiliza această apă după modele care sunt în lume, pentru a putea iriga circa 25.000 hectare, pe teritoriul municipiului Buzău şi în comunele din sud, spre Brăila. La staţia de epurare se obţin anual circa 12 tone de nămol, în întregime, cu analize serioase, se trimit în agricultură şi în perspectivă vrem să ne ducem şi spre biogaz, adică să scoatem biogazul din el şi apoi să îl folosim sub formă de compost”, a precizat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.