Propunerea de plafonare a prețurilor RCA a fost retrasă la cererea ASF

Publicat: 24 mart. 2023, 09:17, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Propunerea de plafonare a prețurilor RCA a fost retrasă la cererea ASF

Anunțată pe surse ca urmând să fie dezbătută în ședința de Guvern de vineri, propunerea de plafonare pentru șase luni a prețurilor polițelor RCA a fost retrasă, la solicitarea Autorității de Supraveghere financiară (ASF).

Lansat miercuri în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, preconizat a fi discutat în ședința de Guvern, proiectul de plafonare a prețurilor RCA rămâne deocamdată în aer.

„În privința proiectului de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi deoarece a fost retras de ASF”, ne-a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce prevedea propunerea de plafonare a prețurilor RCA

Ministerul Finanțelor propunea înghețarea prețurilor la asigurările auto obligatorii pentru o perioadă de 6 luni. Argumentul primordial este că, prima medie RCA a înregistrat o creștere de 33,4% pentru autoturisme.

Pe categorii de vehicule, prima medie RCA a înregistrat în anul 2022 comparativ cu anul 2021 o creștere de 33,4% pentru autoturisme PF, 55,6% pentru autovehicule transport marfă PF, 30,2% pentru autoturisme PJ și 68,5% pentru autovehicule transport marfă PJ”, menționează Ministerul Finanțelor în nota de fundamentare a proiectului de act normativ supus dezbaterii publice pe site-ul său.

Proiectul de HG privind înghețarea tarifelor RCA prevede că măsura se va aplica pe o perioadă de șase luni, iar depășirea acestora va fi sancționată cu amenzi de la 1.000 la 50.000 de lei și chiar retragerea licenței de funcționare.